Kaisa Pajusalul andis hõbeda eest võidelda

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud ühepaadineiud Brestis kuni 23aastaste sõudjate MM-regati autasustamispoodiumil - hõbedane eestlanna Kaisa Pajusalu (vasakul), võitnud leedulanna Donata Vistartaite ja pronksi teeninud ameeriklanna Lindsay Meyer.
Õnnelikud ühepaadineiud Brestis kuni 23aastaste sõudjate MM-regati autasustamispoodiumil - hõbedane eestlanna Kaisa Pajusalu (vasakul), võitnud leedulanna Donata Vistartaite ja pronksi teeninud ameeriklanna Lindsay Meyer. Foto: Jaan Tults

Oma vormis veidi kahtlevana Bresti kuni 23aastaste sõudjate MMile sõitnud Kaisa Pajusalul finaalis võitja vastu variante polnud, kuid ülejäänud medalitahtjatest käis pärnulanna jaks üle.

Favoriit, tänavu MK-etappidel juba naiste absoluutklassis esikolmiku kannule jõudnud leedulanna Donata Vistartaite läks finaalis algusest peale oma teed, juhtides poolel maal teisena sõudnud Pajusalu ees kahe sekundi ehk peaaegu paadi pikkuse eduga. Eestlanna oli omakorda üle kahe sekundi ees norralanna Tale Gjoertzist.

Kuld ja hõbe paistsid olevat jagatud, aga see ei olnud veel nii. Vistartaite küll ei vääratanud, kuid Pajusalule lähenesid ootamatult äkki ameeriklanna Lindsay Meyer ja norralanna Gjoertz.

Pärnulanna jaksas rünnakule vastata

“Ameeriklane tuli ikka jõu ja lauluga mulle kõrvale ning möödagi,” meenutas Pajusalu. “Mõtlesin siis, et kui ma ka teda pidada ei suuda, siis norralast ma ikkagi mööda ei lase ning medalist, olgu see või pronks, ei loobu.”

Tagantjärele mõeldes arvab Pajusalu, et võib-olla võinuks ta kolmandal distantsiveerandil veidi teravam olla. Võimalik on seegi, et ameeriklanna rünnates tema vastupanu lõplikult kustutada lootis ja finiši eel ise väsis.

“Mul oli lõpus veel jõudu Meyerile ja Gjoertzile tempot lisades vastata,”rõõmustas Pajusalu.

Pärnulanna möödus taas Meyerist, võites teda finišis poole sekundiga, Gjoertz kaotas Pajusalule üle sekundi ja jäi esimesena medalita.

Kulla saanud leedulanna Vistartaitet on Pajusalu varasematel aastatel võitnud, tänavu on leedulanna end sõudetaevas tõelise komeedina näidanud.

“Ta on väga andekas, temalt oodati juba ammu noorte ja juunioride medaleid, aga seni suutis Vistartaite alati ilma jääda,” rääkis Pajusalu. “Leedulanna on oma suhteliselt väikese kogu kohta füüsiliselt väga hea. Me oleme ühe aasta tüdrukud, seega oleme arvatavasti vastamisi ka järgmisel, oma viimasel U23 aastal.”

Kaisa Pajusalu treener Ulvi Lutoškin hindas hõbemedalit suureks kordaminekuks, täpsemalt maksimumiks, mis seekord võtta andis.

“Nüüd äkki võimsalt avanenud Vistartaite oli eeldatavalt kõigist üle, aga me pelgasime ka Meyerit ja Gjoertzi. Seda enam, et Kaisa hooaeg pole seni ju väga särav olnud,” tunnistas koos abikaasa Romaniga Pärnu Kalevis Pajusalu treeniv Ulvi Lutoškin.

“Kaisa, kes on väga noorena teinud juba seda, mida ei suuda enamik sportlasi kunagi, on kindlalt omaealiste maailma tipus, ja ma ei näe põhjust, et ta sealt lahkuma peaks,” arvas Eesti sõudeajaloo tituleeritumaid naisi Reet Palm. “Üsna ilmselt jääbki ta sõitma ühepaati, sest Eestist talle kedagi võrdväärset paariliseks panna ei ole. Järgmine läbimurre ootab teda nüüd naiste klassis.”

Kaheksapaadi laeks jäi B-finaali võit

Eesti kaheksapaat, muidugi üle-eelmise koosseisuga, aga ikkagi 2007. aasta U23 maailmameister ja mullunegi finalist, jäi seekord Brestis finaalist välja. Tõsi küll, napilt, sest poolfinaalis kaotati USA-le, Hollandile ja 2009. aasta U23 maailmameistrile vaid veidi rohkem kui sekundiga.

B-finaalis tehti aga väga hea etteaste, võideti see sõit ja teeniti MM-il seitsmes koht. Distantsi esimese poole juhtis Austraalia, Eesti püsis teisena.

Teises pooles hakkas ettepoole rühkima ka Prantsusmaa, aga lõpus oli kõige teravam ikkagi Eesti kaheksapaat, võites veidi alla sekundi prantslasi ja enam kui nelja sekundiga austraallasi. B-finaali võidu sepistasid Ronald Väli, Karl Sutt, Tõnis Paara, Martin Neerot, Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson, Rauno Talisoo, Martin Laius ja roolimees Siim Schvede.

“Kõik mehed selles paadis on nooremad, kui U23 MM-i vanusepiir. Enne MM-i tuli vigastuse tõttu välja vahetada eessõudja,” kommenteeris Pärnu Kalevi treener Reet Palm.

“Võita selle koosseisuga niisuguseid suurte sõuderiikide nagu Austraalia, Prantsusmaa, Ukraina ja Itaalia kaheksalisi ja saada tiitlivõistlusel seitsmes koht on väga tubli tegu,” lisas Palm.

Seitsmenda koha sai Brestis kolmaski Eesti paatkond, naiste paarisaerukahene Koidu Killingu ja Helen Tinkusega, kuid neil ei tulnud selleks teha enamat kui alistada lõunanaabrid lätlased, sest kaheksa paati selles klassis osaleski.

Järgmisena stardivad sõudjad nädalavahetusel Pärnus Eesti meistrivõistlusel, siis sõidavad noored oma MMile Tšehhi Racicesse ja eliiti kuuluvad täiskasvanud valmistuma kes EMiks Portugalis, kes MMiks hilissügisel Uus-Meremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles