Kalev Vilgats: Tuled surnuks ja kotile!

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Üldiselt öeldakse, et igasuguseid ajalehtedes tehtavaid ja avaldatavaid küsitlusi-gallupeid ei maksvat väga tõsiselt võtta. Pigem olevat need elemendid, mida kasutamata ei andvat leht ajalehe mõõtu välja.

Möödunud nädala küsitlus aga valmistas meile üllatuse ja pani nõutult õlgu kehitama inimesed, kes suvist tegutsemisaega pikendades püüavad suvepealinnal eluvaimu pikemalt sees hoida.

Küsisime lugejatelt nimelt seda, millal peaks Pärnus suvel algama öörahu. 67,5 protsenti vastanutest leidis, et öörahu peab algama südaööl, 4,4 protsenti, et kell üks öösel ja vaid 2,1 protsenti, et kell kaks öösel. Masendavasse vähemusse jäid need, kes pooldasid suvel melu hommikuni – vaid 26 protsenti.

Niisiis soovitakse Eesti lühikese suve tingimustes, et kell 24 tuled maha võetaks ja kõik kotile kobiksid. Muide, see vastab kõigiti Pärnus kehtivale korrale: 1. juunist 31. augustini on öörahu 24–06 ja muul ajal 23–07. Üks tuttav pubipidaja kurtis, et neil läinud ansambliga 20 minutit lubatud ajast üle, ja kohe tõtati lähedal asuvast hotellist linnavalitsusse kaebama. Kusjuures hotell seda ei vaata, et tema oma jookide kandvust üle hinnanud kliendid on ühed öörahu rikkujad.

Ilmselt on varase öörahu pooldajaid rohkendanud suveliste endi olematu suvekultuur. Ei pea ju sumedas suveöös ebainimlikult lõuates endast märku andma!

Siinkohal meenub enda aastatetagune pikem viibimine Saksamaal Reini jõe kallastel väikestes suvistes kuurortlinnades, kus varaste hommikutundideni oli lokaalides sumin, mängis mõõdukas tantsumuusika ja suveöös käis hoogne käesilitamine. Aga seal toimus ööelu magajaid häirimata. Miks meie nii ei saa, ei taha või ei suuda? Kas on asi elementaarse lugupidamise puudumises kaasinimeste vastu või milleski muus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles