Aivar Ruukel: Ökoturismikonverentsi elulugu algab Pärnust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Ruukel.
Aivar Ruukel. Foto: PP

Intervjuu annab Eesti ökoturismi ühenduse esimees Aivar Ruukel.

Pühapäeval algab Pärnus Euroopa esimene ökoturismikonverents, mis toob suvepealinna paarsada turismindusega seotud inimest kümnetest riikidest. Neli päeva tutvustatakse Strandi konverentsihotellis seminaril osalejatele ökoturismi Eestis ja korraldatakse lühireise nii Pärnumaal kui mujal.

Ürituse peakorraldaja Aivar Ruukeli sõnutsi tekib Eestil võimalus ökoturismikonverentsi uuesti võõrustada paarikümne aasta pärast.

Kuidas tekkis ökoturismikonverentsi korraldamise mõte?

Idee tekkis Eesti ökoturismi ühenduse koosviibimisel poolteist aastat tagasi. Põhja-Ameerikas on regionaalset iga-aastast konverentsi korraldatud juba aastaid, Euroopas pole sellist olnud. Tutvustasime mõtet üleilmse ühenduse juhtidele ja nad leidsid ideel jumet olevat.

Rääkisime Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse turismiagentuuri inimestega, et uurida, kas riiklikult oleks konverentsile võimalik tuge pakkuda. Seal sattus mõte viljakale pinnasele ja nii ongi konverents kohe algamas.

Palun seletage, mille poolest ökoturism erineb muudest turismiliikidest?

Ökoturismiks peetakse vastutustundlikku reisimist, mis toetab loodus- ja kultuuripärandi säilimist ja kohalike elanike heaolu. Tegemist pole tootekeskse lähenemise, vaid mõtteviisi ja nii reisijate kui turismikorraldajate põhimõtetega.

Kui palju on Pärnumaal ja kogu Eestis ettevõtteid, mille tegevus hõlmab ökoturismi korraldamist?

Eelöeldust johtuvalt võib ökoturismisektori alla tinglikult lugeda kõik maapiirkondades loodus- ja kultuurielamusi pakkuvad turismiettevõtted. Pakun, et Eestis on neid poolsada ja Pärnumaal 30-40.

Lähenemisi on erinevaid, näiteks Eesti ökoturismiklaster, mis koondab 15 aktiivset loodusturismi pakkujat, välistab motoriseeritud tegevuse looduses.

Keda näete ökoturismi sihtgrupina ja kas inimeste teadlikkus selle valdkonna suhtes on hakanud tõusma?

Jah, maailma turismitrendid kõnelevad seda keelt, et massiturismist kiiremaid kasvunumbreid näitavad erihuvireisid. Samuti suureneb inimeste teadlikkus keskkonnaküsimuste ja inimtegevuse mõju suhtes meid ümbritsevale. See mõjutab tarbimisharjumusi ja -valikuid. Ega turism ole muud kui tarbimine, mis toimub oma igapäevasest elukohast eemal.

Millised on konverentsi peateemad?

Konverentsil käsitletavate teemade valik on lai, puudutades nii turismitoodete arendamist ja turundamist, rohelise turismi trende, kogukonnakeskset turismi planeerimist, loodusväärtuste kaitsele kaasaaitamist kui muud.

Loengute kõrval on oluline osa rühmatöödel, mis toimuvad maailmakohviku ja avatud ruumi meetodi järgi ning tagavad kaasarääkimise ja omale oluliste teemade tõstmise võimaluse igale osalejale.

Kui palju on registreerunuid?

Kokku tuleb Pärnusse inimesi 27 riigist. Ootame osalejaid 200, Eesti delegatsioon on loomulikult massiivseim.

Kas teil on plaanis ökoturismikonverentsist kujundada traditsioon?

Plaan on tekitada traditsioon, aga kindlasti toimub see siis kuskil mujal Euroopas ja taas on järjekord Eesti käes vahest paarikümne aasta pärast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles