Pärnumaa 4H noored õppisid ja lustisid Tootsis

Kairi Janson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noored 4H klubidest üle Pärnumaa kogunesid Tootsi, kus piirkondlik noorteaktiiv korraldas tegevusrikka suvelaagri.

Üritusel oli kokku ligemale 40 noort Tootsist, Tõstamaalt, Jõõprest, Audrust, Häädemeestelt ja Sindist. „Kolmepäevase ettevõtmise eesmärk oli elustada kahe aasta tagune samalaadne üritus, kutsuda noored suve viimasel kuul kokku ja tunda elust rõõmu,” märkis Pärnumaa noorteaktiivi president Laura Jõe.

Suvised sportmängud

Soojale suveilmale kohaselt möödus suur osa laagrist õues sportmänge harrastades. Võistu mängiti näiteks 4H „firmamängu” indiaca't, mille meeskonnad loositi põhimõttel, et igas tiimis oleks mängijad eri klubidest. „Olenemata sellest, et mõni on aastaid mänginud ja teine puutus palli esimest korda elus, oli konkurents päris tugev,” rääkis võitjameeskonna kapten, klubi Kärmed Tootsikad liige Hardi Ristimägi. „Aga ma arvan, et keegi ei võtnud seda kui võistlust, tore oli sõpradega palli kõksida.”

Samal platsil võeti neljaliikmelistes meeskondades mõõtu rätipallis.

Kirgi küttis veejalgpall. Maas olnud suurele kilele valati voolikuga vett ja rannapalli väravasse ajamine võis alata. Pinevas finaalis sai esikoha Tootsi ja teise koha Tõstamaa meeskond. Läbimärjad võistlejad lahkusid mänguplatsilt naerulsui.

Sellega sportmängud ei piirdunud: laagri kavas oli ka mitu individuaalmängu. Ennast sai proovile panna nii korvpalli vabavisetes kui näiteks aja peale plastmasstopsidest torni ehitamises. Mõttespordina mängisid laagrilised lauamänge.

Üle kuue aasta selgus 4H mister

Laagrist ei puudunud meelelahutusprogramm. Tootsi 4H klubi korrastatavas pargis Ringikal andis kontserdi saatest „Eesti otsib superstaari” tuule tiibadesse saanud Karl Gustav Adamsoo. „Tootsi on imeväike, aga suutsin siin kolm korda ära eksida,” naeris laulja. „Ometi on see väga armas paik ja 4H noored on hakkamist täis.”

Eelmisel aastal esines Ringikal Marko Matvere, kellel paluti pärast esinemist parki mänd istutada. Seda traditsiooni otsustati jätkata: Adamsoo istutas Ringikale kuuse.

Peale Adamsoo astus kontserdil üles Tootsi Noortebänd, kes esitas kõigile tuttavaid hitte, mida rahvas lõbusal meelel kaasa laulis.

Õhtuprogrammina selgitati üle kuue aasta välja 4H mister. Võitja selgus katsumusi läbides, pärast iga vooru langes üks noormees konkurentsist välja. Viimases ülesandes, viiekiloste veekanistrite hoidmises pidas kauem vastu Tootsi noor Tanel Tamm, kellest sai tänavune 4H mister. „Tiitlit polnud lihtne saada, aga abiks tulid mu head tantsuoskused ja trenn jõusaalis,” selgitas Tamm.

Külalised avasid noorte silmi

Lõbu lõbuks - üritusel oli ka õpetlik pool. Külas oli endine 4H liige Liis Tint, kes jutustas noortele tööst vanglas ja psühhiaatriakliinikus. Tint pani südamele seda, milleni võib narkootikumide ja alkoholi tarbimine viia. „Üllatav oli kuulda, et alkohol on tegelikult kõige kahjulikum uimasti, olin varem teistmoodi arvanud,” tunnistas Häädemeeste klubi liige Tanel Laagus.

Suuremale publikule telesarjast „Vabad mehed” tuntud näitleja Silver Kaljula rääkis oma elukutsest. Noored said aimu, mis on näitleja ameti juures põnevat ja milliseid ohvreid see nõuab. „Mulle meeldis, et ta viskas nalja ja samas oli hästi aus,” seletas laagriline Lisanne Lehtemaa. „Temaga sai väga vabalt rääkida.”

Tootsi 4H noored kandsid Kaljulale ette jupi näiteringis õpitud näidendist, mille kohta said tagasisidet ja näpunäiteid.

Peale selle jagasid Tõstamaa klubi neiud laagrilistega oma reisimuljeid Portugalist ja iga noor sai töötubades meelepäraseid dekoratsioone meisterdada.

„Laagri kõige hingepuudutavam hetk oli enne lahkumist, kui Tootsi, Tõstamaa ja Häädemeeste noored laulsid ringis Taukari laulu „Kell kuus”. Pooltel olid pisarad silmis,” meenutas Jõe. „Kõlama jäi see, kuidas kõik küsisid, kas võiksid veel kolmeks päevaks laagrisse jääda.”

4H Pärnumaa noorteaktiiv tänab kõiki sponsoreid ja häid inimesi, kes laagri korraldamisel appi tulid.

4H on Ameerika Ühendriikidest pärit apoliitiline maanoorteühing, mis kujunes Eestis välja 1991. aastaks. Eesti 4H-l on kuus piirkonda: Pärnu-, Tartu-, Harju-, Järva-, Jõgeva- ja Virumaa. Piirkondade allüksused on klubid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles