Paikre võtab elanikelt lehti tasuta

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elanikud on tasuta teenust kasutades OÜ Paikre komposteerimisjaama toonud juba 17 tonni puulehti.
Elanikud on tasuta teenust kasutades OÜ Paikre komposteerimisjaama toonud juba 17 tonni puulehti. Foto: Ants Liigus

Novembri lõpuni kestab OÜ Paikre sügiskampaania, mille käigus elanikelt võetakse vastu sügisesi puulehti ja oksarisu teenustasu nõudmata, juriidilised isikud peavad lehemassi prügilasse ladustamise eest maksma.

Ehkki lehti võetakse elanikelt vastu tasuta, peetakse prügilasse ladustatud sügislehtede üle arvet.

OÜ Paikre juhataja Teet Kurs sõnas, et 16. oktoobril Paikres alanud sügiskampaania esimese kümmekonna päevaga on inimesed omal algatusel prügilasse toonud 17 tonni kokkuriisutud puulehti ja oksarisu.

Peale selle korraldas Pärnu linnavalitsuse majandusosakond tänavugi osa elanike kohustuslikelt koristusaladelt, kus linna alleepuud suuremal hulgal lehti langetavad, lehemassi tasuta veo. Seda tehti oktoobris ja kaks veoringi on kavas tuleval esmaspäeval ja teisipäeval.

“Rohkem meil praegu kavas neid korraldada ei ole,” ütles majandusosakonna heakorraspetsialist Arvo Kase. “Kahjuks on ikka veel linlasi, kes toovad meile vedamiseks lehekotte, mis on täidetud mujal kui alleepuude all, kus linn tasuta vedu korraldab. Mõnel pool on lehed puudelt maha langenud, koristatud ja minemagi veetud, kuid ikka ilmub tänavate äärde uusi kotte lehtedega.”

Lehti võetakse heal meelel

Kuigi kohustuslikelt koristusaladelt lehtede vedu on tasuta, tuleb linnal selle eest vedajale ometi maksta.

Samal ajal on Paikrel kokkutoodud lehtede üle ainult hea meel.

“Siiani oleme kogumisaladelt, kust linnavalitsus äravedu korraldab, prügilasse toonud ligikaudu 70 tonni puulehti ja oksi,” sõnas Kurs, lisades pärnulaste kiituseks, et kottidest on siiani leitud alla 100 kilogrammi olmeprahti, mida lehtede hulka sokutada ei tohiks. “Sellest mõttes on tänavune pilt mullusest sootuks parem ja annab tunnistust, et inimesed on jäätmekäitluse korraldamise suhtes muutunud distsiplineeritumaks.”

“Minu arvates peaksime jõudma selleni, et linnast veetakse prügila komposteerimisjaama kõik langenud lehed ja riisutud oksarisu, mitte ainult osa tänavate äärde kogutu,” pakkus Kurs.

Lehed muudetakse kompostiks

Tänavu tahetakse Paikres koguda 300-400 tonni lehemassi, et sellest kompostväetist toota.

Suurem osa toodetakse aunades, väiksem osa kott-tehnoloogiaga, mis Kursi sõnutsi sarnaneb vorstitootmisega: lehemass suletakse suurde vorstisoolikat meenutavasse kiletunnelisse, kus seda 70kraadises käärimiskuumuses aereeritakse.

Sügisel kogutud lehemass on varakevadeks, kui kompostmulda nõudma hakatakse, aiaküps nii aunades kui kott-tunnelis kompostituna.

“Kuna möödunud kevad näitas, kui suur nõudlus on kompostmulla järele, korraldasime tänavu sügisel elanikelt tasuta puulehtede vastuvõtmise,” selgitas Kurs. “Sealjuures pole kompostmulla tegemine ja müümine ettevõttele rahalises mõttes teab mis tasuv äriidee, kuid on kindlasti osa nüüdisaegsest jäätmekäitlusest.”

Mullu valmistati Paikres komposti ligemale 150 tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles