Kihnu käsitöömeistrite looming tekitab huvi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee tänava suveniiri- ja käsitööpoe juhataja Kaja Järve õpib Kihnu käsitöömeistrilt Rosaali Karjamilt soki õiget kokkupanekut.
Vee tänava suveniiri- ja käsitööpoe juhataja Kaja Järve õpib Kihnu käsitöömeistrilt Rosaali Karjamilt soki õiget kokkupanekut. Foto: Urmas Luik

Pärnu südalinnas püüavad Vee tänava käsitöö- ja suveniiripoest mööduja pilku aknale sätitud troi, valged mustriribaga sukad ja erksavärviline triibukangas, mis kõik kootud Kihnu saarel.

Poes lisanduvad sõrmkindad, sokid, varda- ja õlakotid, nõelapadjad, säärepaelad, nukud, tekid on Kihnu käsitöömeistrite Elvi Akkermanni, Tuuli Ramsti, Elga Kösteri, Elve Vahkeli, Leida Paomehe ja Rosaali Karjami ehk Ärmä Roosi looming.

“Igal aastal tutvustame mõnda kanti, Kihnu valisime sellepärast, et meilt käiakse Kihnu kindaid küsimas,” ütles poe juhataja Kaja Järve. “Nüüd saame Kihnu kindaid pakkuda ja Roosi rääkis, et need on nii soojad sellepärast, et sõrmed kootakse pikaks,” näitas juhataja musta-valgekirjalist villasest lõngast valmistatud kindapaari.

Kudumite juurde on juhatajal rääkida nii nende mustritesse kootud nõiamärkidest kui omapärasest kannakudumise viisist, mis laseb soki nagu täisnurga all kokku panna.

Poodi sisenejale vaatab vastu legendaarne laulumemm Kihnu Virve, kellest on portree maalinud Pärnu kunstnik Ella Þuliene.

“Igas nurgas on meil natukene Kihnut,” iseloomustas juhataja müüginäituse väljapanekut, mis jõulukuul ei tutvusta ainult võrratut käsitööd, vaid tuletab meelde, et Kihnu kultuuriruum on kantud UNESCO vaimse ja suulise pärandi nimekirja ning selle üks tugesid on pärimuslik käsitööoskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles