Endla Murdi laulupiigad tõid Rumeeniast esikohti

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud festivalikülalised Karmen Kõrnas (vasakul), Endla Murd, Rosanna Lints ja Merilin Kauniste.
Õnnelikud festivalikülalised Karmen Kõrnas (vasakul), Endla Murd, Rosanna Lints ja Merilin Kauniste. Foto: Erakogu

Pärnu Kunstide maja Endla Murdi laulustuudio piigad tõid Rumeeniast Brasovist laulu- ja tantsufestivalilt koju kolm kuldmedalit.

13.-20. detsembrini toimus ligemale 200 000 elanikuga Brasovi linnas laulu- ja tantsufestival “Karpaatia tähed” (“Steaua Carpatilor”).

Õpetaja Endla Murdi sõnade kohaselt lauldi võistlusel neljas vanusegrupis: Karmen Kõrnas osales 11-14aastaste konkursil, Merilin Kauniste ja Rosanna Lints esinesid 15-20aastaste seas. Duettide arvestuses vanuselist jaotust ei olnud.

Karmen Kõrnas võitis esikoha. Neiu laulis ingliskeelse laulu “Son Of The Preacher Man”. Rosanna Lints tuli teisele kohale, esitades laulu “Hurt”. Merilin Kauniste oli omas arvestuses neljas. Kauniste kandis ette laulu “Perfect Of Kindness”. Duett Kõrnas-Kauniste saavutas samuti esikoha. Nad astusid üles palaga “Take Me Or Leave Me”.

Peale selle astus Rosanna Lints tantsijana üles improvisatsioonilise soolotantsuga. “Tüdruk hakkas kahtlema endas ja tahtis esinemisest loobuda, sest rahvast oli palju ja lava suur. Siiski otsustas ta proovida ja sai esikoha,” rääkis Murd.

Lauljaid oli kokku 160, igas vanusegrupis 40 esinejat. Osalejaid oli konkursil ligemale 300 ja esindatud olid Itaalia, Rumeenia, Eesti, Valgevene, Ukraina, Poola, Türgi ja Bulgaaria. Žürii oli rahvusvaheline ja sinna kuulusid osalejariikide esindajate kõrval hindajad Saksamaalt ja Hollandist. Auhinnad olid rahalised. Grand prix’ väärtus oli 1000 eurot. Eraldi kategooriates hinnati noorte folkloorset laulu, pop-jazz-laulu, tantsu ja instrumentaliste. Rahvalaulu kategoorias osalesid näiteks rahvapillimängijadki.

Pärnu laulutüdrukute edu põhjus on Murdi arvates individuaalne hääle omapära. See kütkestab ja erineb slaavilikust vokaaltehnikast. Samuti on oluline laulu valik, oskus esitatava palaga publikut üllatada. “Konkurss oli kõrge tasemega. Eriti tähtsaks pidas žürii laulu puhul puhast intonatsiooni,” rääkis Murd. Pole kasu uhkest rõivastusest, tantsust ega artistlikkusest, kui laulda ei oska.

Murd oli rahul, et meie tütarlaste lauluoskus tähelepanu äratas. Neidudele elati väga elavalt kaasa, saal aplodeeris ja kõlasid braavo-hüüded.

Eraldi kutsuti pärnakaid järgmistele lauluvõistlusele. Kõik kolm on oodatud juunis Itaaliasse “Canzoni d’al Mondole”. Ukrainlased kutsusid Karmen Kõrnase septembris Ukrainasse võistlusele “Young Europe”. Bulgaaria aga ootab duetti septembris Sofiasse konkursile “Crossroad of the Muses”.

Üldse oli vastuvõtt väga südamlik ja meeldiv. Kõik festivalil osalenud lapsed said eriauhinna, pärnakad külastasid kohalikku karude loomaaeda ja vampiirilossi.

Järgmine piiritagune konkurss Kunstide maja lauljatele toimub mais Itaalias Napolis, kuhu sõidab Karmen Kõrnas, seejärel on Poolas “Mai Ööbik”, kus esinevad Maret Palusalu, Geity Miilberg, Marilyn Ollep ja Teele Tali.

Murd, kes samuti žüriisse kuulus, lisas, et rumeenlased ja itaallased on juba kursis sügisel Pärnus tuleva laulufestivaliga “Sügisleheke” ja huvitatud osalemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles