Süütuse tõestamiseks tuleb aastaid laenu tasuda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmo Saar ei jätnud jonni ja suutis enda vastu esitatud süüdistused ümber lükata.
Simmo Saar ei jätnud jonni ja suutis enda vastu esitatud süüdistused ümber lükata. Foto: Ants Liigus

Vaatamata õigeksmõistvale kohtuotsusele, peavad Pärnu endised linnajuhid Mart Viisitamm ja Simmo Saar aastaid advokaadi palkamiseks võetud laene tasuma, sest kohus neile kõiki õigusabikulutusi ei hüvitanud.

Küsimus pole advokaaditasude tõendamatuses. “Meid õigeks mõistvas ringkonnakohtu otsuses on kirjas, et tõendatud kulud on 500 000 krooni, kuid tagasi tuleb maksta 340 000. Vello Kingi õigeks mõistnud Pärnu maakohtu kohtunik otsustas hüvitada tema õigusabikuludest kolmandiku ja põhjendas seda kohtumääruses riigi majandusliku olukorraga,” rääkis ringkonnakohtu otsuse kohtukulude hüvitamise osas vaidlustanud Saar.

Advokaadid küsivad ettemaksu

Kui prokuratuur Pärnu abilinnapeana töötanud Saart 2008. aastal süüdistama hakkas ja tema kabinetis läbiotsimise korraldas, läks mees Pärnu advokaadibüroosse Järve, Otti ja Laretei. Seal pidi ta kõigepealt ettemaksu tasuma, millest osa hiljem, kui ta advokaati vahetas, tagasi sai.

“Otsustasin prokuratuuri vastu minna advokaadiga, kes sellistes asjades kogemust omab,” põhjendas Saar enda kaitsjaks Aivar Pilve palkamist. Esialgu suutis ta õigusabikulusid veel omast taskust maksta, kuid 2009. aasta augustis tuli minna SEBi kontorisse ja kümneks aastaks 300 000 krooni laenata.

Sel ajal olid pangaintressid tipus ja Saar sai kinnisvara tagatisel laenu intressiga kuus protsenti pluss Euribor. Pangaintresse ta riigilt tagasi ei küsi, pidades seda lootusetuks.

“Intresse pole võimalik tagasi nõuda, Eesti kohtupraktika on selline. Hea, kui ringkonnakohtu poolt tõendamist leidnud kuludki tagasi saaks,” rääkis Saar. Peale SEBist laenatud 300 000 krooni kulus tal kohtuskäimiseks ligi 219 000 krooni.

“Esimesest hetkest alates lootsin, et mul on õigus võtta hea advokaat ja riik maksab oma praagi kinni,” kõneles korra kvartalis Aivar Pilve advokaadibüroo arveid tasunud Saar. Arve esitati vastavalt töötundide arvule, üheksast toimikust läbinärimine oli mahukas töö.

Õiguse eest tuli peale maksta

Saar ei pea normaalseks olukorda, kus inimene ei saa õigeksmõistva otsuse korral kogu õigusabile kulutatud raha tagasi, ja on otsustanud vajadusel Euroopa inimõiguste kohtu poole pöörduda.

“Süüdistuses ei klappinud kuupäevad ega juriidiline konstruktsioon. Tegemist on prokuratuuri pahatahtlikkusega, mille ümberlükkamise kulud peab täiel määral kandma riik,” leiab Saar.

Riigikohtule esitatavat kassatsioonkaebust ja võimalikku Euroopa inimõiguste kohtusse minekut peab Saar finantseerima ise. Kuigi ringkonnakohus otsustas tema kasuks Eesti Vabariigilt 340 400 krooni välja mõista, pole ta sellest veel näinud sentigi, sest prokurör on otsustanud süüdistustega riigikohtusse edasi minna.

Koos Saarega ringkonnakohtus kõigis süüdistustes õigeks mõistetud Pärnu eelmine linnapea Mart Viisitamm peab õigusabikulude hüvitamise eest võitlemist lootusetuks.

“Tõenäoliselt ma edasi ei kaeba. Praeguseks väljakujunenud riigikohtu praktikat arvestades oli ringkonnakohtu otsus isegi päris mõistlik,” lausus Viisitamm.

Viisitamme hinnangul kulus tal enda süütuse tõestamiseks 600 000 – 700 000 krooni, millest ringkonnakohus otsustas hüvitada 430 000. Kohtuskäimise rahastamiseks laenas Viisitamm R. P. Holdingult 600 000 krooni.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas Viisitamme altkäemaksu võtmises ning Viisitamme ja Saart usalduse kuritarvitamise katses ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Tallinna ringkonnakohus mõistis Viisitamme ja Saare kõikides süüdistustes õigeks. Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman on otsustanud ringkonnakohtu otsuse riigikohtus vaidlustada, kuid praegu hoitakse saladuses, millises ulatuses ta seda teeb.


Mart Viisitamm, Pärnu endine linnapea:

“Tõenäoliselt ma edasi ei kaeba. Praeguseks väljakujunenud riigikohtu praktikat arvestades oli ringkonnakohtu otsus isegi päris mõistlik.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles