Kommentaar: Nukker Tooma-aasta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: Urmas Luik

Toomapäev on aasta kõige pimedam aeg. Siis on palju kurje jõude liikvel. Kes majapidamist korda ei suuda teha, sellele tuuakse Tahma-Toomas ukse taha.

Pärnu linn on sel aastal majas korda loonud ja Viisitamme vaimu välja ajanud. Aasta algas kõigi linnakassast palka saavate inimeste töötasu viie- või kümneprotsendise vähendamisega. Armu ei antud kellelegi, number oli tähtsam kui inimene.

Võimule lähemal seisjatel läks paremini. Estoniat päästma saadetud linnavolikogu esimees Cardo Remmel leidis päästetava nii hullust seisust, et otsustas sellele põhjalikult pühenduda. Toomas Kivimägi valimisliidus kandideerinud Pille Tahker valiti Vanalinna põhikooli direktoriks, jalgpalliklubi juhtimisega kõrbenud Heiti Hendriksoni võttis Remmel Estonia palgale.

Mitu Pärnule näo andnud inimest kukkus. Kohus kuulutas välja Eesti ühe esimese eraettevõtja Elmar Lepa pankroti, Reformierakonna hall kardinal Vello Järvesalu mõisteti süüdi omastamises. Keskerakondlastest endised linnajuhid Mart Viisitamm ja Simmo Saar on kohtulahingutes õigeks jäänud.

Linna laenukoormuse lõhki ajanud Hansagümnaasium ja Ülejõe gümnaasium said viimaks põhjalikult remonditud. Enne hansapäevi valmis uuenenud Rannapark, aasta lõpuks Vallikäär. Kui järg lastekodu peremajade avamiseni jõudis, tuletasid väikeettevõtjad avapeole tulnud sotsiaalministrile meelde, et Eesti Vabariigis ei tohiks sotsiaalobjekte ehitada nende raha eest.

Osa ehitisi jäi ajastu sümboliks. Parkimismaja rajajad ei suutnud omavahel kokkuleppele jõuda ja nüüd ootavad kesklinnas kõrguvad varemed pankrotioksjonit. Esplanaadi 10 üle käivad kohtuvaidlused, Mark Soosaar üritab elektriga köetavas majaosas kunstinäitusi korraldada.

Linnatänavatele jõudsid valge kaos ja lume sulades kaevamised. Kui Via Baltica ümbersõit ning vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamine kunagi lõpevad, võime tõdeda, et nii palju tänavaid pole Pärnus kunagi uuendatud. Silm lausa puhkas pärast hansapäevi ranna rajooni tänavatel.

Aasta teoks valitud rahvusvahelised hansapäevad ja vahemereline kliima täitsid Pärnu suvekülalistega. Noorem rahvas kogunes surfiklubisse, vanemad nautisid Pärnu parke. Kui varem tipnes Pärnu suvi paari jaanipäevajärgse nädalaga, siis tänavu lõppes hooaeg tänu uuenenud gildipäevadele ja kuumadele ilmadele alles augustis.

Sügis tõi spordiuudiseid. Pavel Loskutov võitis Jüri Jaansoni koera ja Jaanson otsustas sportlaskarjäärist loobuda. Kui jumal ja Jürgen Ligi lubavad, ehitatakse peagi kahe silla vahel Jaansoni rada välja.

Pimedamate ilmade saabudes hakkas linnavalitsus uusi kärpekohti otsima. Leiti, et koolide koristajad ja riidehoidjad teenivad liiga palju, ning otsustati nende tööd senisest rangemalt normida. Autojuhtidele valmistas meelehärmi linnatänavate, eriti osa ülekäiguradade pimendamine.

Toomas Kivimägi juhitud linnavalitsuse kiituseks peab tõdema, et ühtegi uut maksu ei kehtestatud ja vanu ei tõstetud. Linnavalitsus küll üritas maamaksu tõsta, kuid pidi sellest valimiste eel loobuma. Viisitamme valik oleks ilmselt müügimaks.

Tooma-aasta lõpus tõdesid paljud pärnakad, et oodatud messiat ei saabunud. Aga nagu abilinnapea Jane Mets aastat kokku võttes nentis: raskustele vaatamata ei jäetud ühtegi asja pooleli ega pandud ühtegi kooli kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles