Numbrirägastik ajab tarbijakaitsjatele helistama

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnad peavad kahes vääringus esitatud olema vähemalt jaanikuu lõpuni.
Hinnad peavad kahes vääringus esitatud olema vähemalt jaanikuu lõpuni. Foto: Ants Liigus

Tarbijakaitseameti infotelefone 1330 ja 620 1707 on aasta esimestel päevadel tabanud euroga seotud küsimuste tulv. Inimesed pärivad nii hindade avaldamise, ümardamise kui raha tagasiandmise kohta.

Samal ajal on tarbijakaitsjad saanud vihjeid hinnatõusude kohta, mida on seostatud euro tulekuga, andis teada ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Paljusid inimesi ajavad segadusse ümardamisreeglite järgimisest tekkivad hinnaerinevused. Näiteks toode, mis varem maksis 5.50 krooni (0.35 eurot), on uue hinnasildiga 0.35/5.48. Pärnust võib näiteks tuua tasulise parkimise hinna, mis seni oli 15 krooni tund, nüüd eurodes 0.96, aga viies selle summa taas kroonidesse, saame juba 15.02. Tundub hiiliva hinnatõusuna.

“Kui konverteerida kroonihind eurodesse ja see hind tagasi kroonidesse, kasutades selleks keskkurssi 15,6466, ei saagi tulemus tulla sama,” selgitas Turetski. “Kui aga hind on ümardatud teisiti, on tegemist rikkumisega ja sellest tuleks teavitada tarbijakaitseametit.”

Helistajaid pahandab samuti kauba kallinemine, mis hindade eurodesse ümardamisega on kaasnenud. “Hinnakujundus on Eestis vaba, välja arvatud teenuste puhul, mis nõuavad tururegulaatori kooskõlastust: vesi, elekter ja gaas,” märkis Turetski. “Teiste toodete ja teenuste hinna määrab nõudluse ja pakkumise suhe. Teisisõnu on ettevõtjal õigus hindu ise kujundada ja tarbijal valida, kas osta sellelt ettevõttelt või ei.”

Ostjad on harjunud samalaadset kaupa valides võrdlema selle kilo- või liitrihinda. Nüüd aga on ühikuhind kas ainult eurodes või segiläbi kahes vääringus.

Turetski tõdes, et kaupmeestel pole kohustust eelpakendatud kauba ühikuhinda kahes vääringus avaldada. Ühikuhind võibki olla kirjas ainult eurodes. Küll tuleb samas müügikohas pakutava samaliigilise kauba ühikuhinnad avaldada ühesuguses vääringus. Ehk kõikide vorstide või õunte kilohind olgu praegu märgitud kas eurodes või kroonides. Inimesed peavad saama hinda võrrelda.

Tarbijakaitseametnikud teevad jätkuvalt reide ettevõtetesse, jälgimaks, kas hinnad on kahes vääringus korrektselt näidatud. Pärnu tarbijaühing jätkab veel kolme kuu vältel hinnavaatlusi Pärnu toidupoodides, teenindus- ja majutusasutustes ning teavitab avalikkust, kas, kus ja kuidas hinnad on muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles