Suur rahatäht võib hätta jätta

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Port Arturi toidupoes on väljas silt, mis hoiatab liialt suure rahatähega maksta soovijaid.
Port Arturi toidupoes on väljas silt, mis hoiatab liialt suure rahatähega maksta soovijaid. Foto: Ants Liigus

Nüüd saab enamik inimesi kogu oma kuupalga rahaautomaadist välja võtta kupüüri või paarina. Paraku võib suurte rahatähtedega kaubanduses hätta jääda: üks kaupmeestest pelgab võltskupüüre, teisel napib tagastusraha.

Nii näiteks on Pärnu Port Arturi toidupoes väljas sildid, mis hoiatavad liialt suure väärtusega kupüüridega ostma tulijaid, et müüjatel ei pruugi 200- ja 500eurose pakkujaile tagastusraha olla.

Järjekord ootab

Port Arturi toidupoe juhataja Malle Sadam ütles, et tegelikult pole seni tekkinud olukorda, kus suure kupüüriga maksjale ei ole raha tagasi anda. Kui kassas pole parajasti vajalikku summat, on kassapidaja läinud tagaruumi raha vahetama. Samal ajal ootab hulk kliente järjekorras.

“Mõnikord, eriti suvel on meil järjekorras kümme kuni 15 inimest, pole ju mõistlik, et kassapidaja minema tormab ja neid kinni peab,” rääkis Sadam. “Kui meil poleks sellist silti väljas, ei oleks meil õigust keelduda.”

Nii uskumatu kui see ei tundu, käib suhteliselt palju inimesi tõepoolest toidupoes ostmas 500euroste ehk pea 8000 krooniga. “Kassapidaja just rääkis, et klient maksis kolmeeurose arve 500 euroga ja tunnistaski otse, et tuli tegelikult poodi raha lahti vahetama,” kõneles Sadam.

Pärnu Kaubamajakas asuva Rimi kassaosakonna juhataja Stella Lange ütles, et nad on saatnud osa kliente raha sissemakse aparaadi juurde, et suured kupüürid arvele panna ning seejärel väiksem rahatäht välja võtta või ostu eest kaardiga tasuda.

“Ilmselt ei meeldiks kliendile endalegi, kui ta 500eurosest saaks tagasi viie- või kümneeurosed kupüürid ja suure hulga sente,” märkis Lange ja lisas, et selliseid probleeme esineb siiski harva, sest kaardimaksete osa on taas suurenema hakanud.

Pärnu Rimis ja Säästumarketiteski on väljas sildid, mis paluvad kliendil enne 200- või 500-eurosega maksmist uurida, kas kassas piisab tagastusraha.

Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats rääkis, et Rimi ja Säästumarketi kauplused võtavad suuri kupüüre küll vastu, kuid nendega makstes peaks ostusumma olema mõistlik.

“Kümneeurose ostu eest 500-eurost rahatähte esitav klient kasutab kauplust ilmselgelt pangana raha lahtivahetamiseks,” nentis Bats. “Sellistel puhkudel oleme palunud kliendil raha pangas lahti vahetada.”

Tagastusraha nappusega pole kaupluseketis Batsi jutu järgi üldjuhul probleeme tekkinud. “Loomulikult võib ette tulla olukordi, kui teenindajal kassas vahetusraha otsas ja ta palub seifist seda juurde tuua, ning klient peab seepärast kauem ootama,” kõneles ta. “Pigem on tekkinud selliseid olukordi peenraha tagastamisel.”

Hoiatav silt

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika osakonna peaspetsialist Kadri Kauksi ütles, et suurte rahatähtede vastuvõtmisest keelduda kauplejal õigust pole, kuid probleeme tekib tagastusraha nappuse tõttu. “Küllaldase hulga vahetusraha puudumine võib olla probleemiks pigem väikepoodides, mistõttu tarbijal tuleb enne küsida, kas tagastusraha jätkub,” soovitas Kauksi.

Et vältida ebameeldivusi suurte kupüüridega maksmisel ja tagastusraha nappimisel, peab müügikohas olema sellekohane info, mis suunaks tarbijat täpsustama, kas ta saab igal juhul oma ostud sooritada.

Taksojuhid ja muud väikeettevõtjad peaksid samuti klienti varem teavitama, et tagastusrahaga võib probleeme tekkida.

Valeraha kartus

Suurte kupüüridega on seotud valeraha kartus. Mitu poodi on rahatähtede õigsuses veendumiseks soetanud spetsiaalsed aparaadid.

Port Arturi toidupoe kassapidajatel on kohustus kontrollida kupüüride õigsust alates kümne-, Rimis ja Säästumarketites alates 20eurosest. Et aga euro on teenindajatelegi uus ja suhteliselt tundmatu, kontrollivad nad vahel väiksemaidki kupüüre.

Pärnu Lepa Säästumarketi juhataja Ruth Rehe rääkis aga, et tihti tulevad vanemad inimesed kauplusesse oma rahatähti kontrollima. “Uurimisel selgub, et rahatäht on võetud sealtsamast nurga tagant rahaautomaadist,” lisas ta.



Kui napib tagastusraha

Kui kauplejal võib tekkida vahetusrahaga probleeme, tuleb tarbijat sellest teavitada, pannes välja vastavasisulise info, näiteks:

 “Palume mõistvat suhtumist, kui tasumisel ilmneb, et kassas puudub sobiv kogus tagastusraha. Püüame leida lahenduse parimal võimalikul moel.”

 “Tasumisel …eurosest suuremate pangatähtedega ei pruugi kassas olla küllaldases koguses tagastusraha. Palume vabandust!”

 “Soovid maksta …eurose või suurema kupüüriga? Täpsusta, kas tagastusraha piisab!”

 “Maksa võimalikult täpne summa. Tagastusraha hulk võib olla piiratud!”

Allikas: tarbijakaitseamet



Kuidas suurt summat väikestes kupüürides välja võtta?

Mart Siilivask, Swedbanki pressiesindaja:

Kui räägime kontoris välja võetavast rahast, oleks mõistlik tellerilt küsida väiksemaid kupüüre.

Osas Swedbanki rahaautomaatides on viieeurosed juba mõnda aega olemas olnud ja neid lisatakse kõikidesse teistessegi. Automaatide täitmise kiirus sõltub nende kasutusaktiivsusest, kuid oodatavalt on selle nädala lõpuks täidetud ligi pool aparaatidest ja kõik automaadid väljastavad viieeuroseid jaanuari lõpuks.

Seoses viieeuroste lisamisega muutub ekraanil kuvatud summade valik. Kõige väiksema standardvalikuna pakutakse viieeurost, edasi on summad kümme, 20, 40, 80, 160 ja 300 eurot. Samuti tuleb selle nädala lõpuks valikusse järk-järgult “Väikesed kupüürid”, millele vajutades on võimalik saada väikseid rahatähti. Näiteks pannes valikusse 70 eurot väikeste kupüüridena, väljastab masin soovitud summa viie-, kümne- või 20eurostes, vastavalt sellele, milliseid rahatähti parajasti kassettides on.”



Silver Vohu, SEBi kommunikatsioonijuht:

Kui on vaja võtta suuremat summat väikestes kupüürides, tuleb valida peamenüüst “Väikesed kupüürid”.

Paralleelkäibe perioodil olid meie automaadid seadistatud nii, et raha väljastamisel valiti võimalikult lai valik kupüüre. Nii sai klient näiteks 100 euro võtmisel ühe 50, kaks 20 ja kaks viieeurost. Sellise seadistuse eesmärk oli lasta ringlusesse väiksemaid kupüüre, et kaupmeestel ei tekiks aasta alguses probleemi vahetusrahaga. Sellest nädalast seadistatakse automaadid ümber tavarežiimile, mis tähendab, et raha antakse välja minimaalse arvu nominaalidega. Näiteks 100 euro võtmisel saab klient kaks 50eurost kupüüri.”



Jane-Liina Liiv, Nordea kommunikatsioonijuht:

Esmalt soovitaks inimestel välja võtta vaid hädavajalik kogus eurokupüüre, sest kõikides kauplustes ja teenindusasutustes saab tänapäeval tasuda pangakaardiga ning liigse sularaha kaasaskandmine pole turvaline.

Nordea ja Sampo panga ühised rahaautomaadid väljastavad nelja euronominaali: viie-, kümne-, 20- ja 50euroseid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles