Kommentaar: Tänavavalgustust rohkem ei vähendata

Romek Kosenkranius
, Pärnu abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romek Kosenkranius.
Romek Kosenkranius. Foto: PP

Riigihanke alusel teeb kogu Pärnu linna tänavavalgustuse hooldustöid AS Elwo, riigihanke kohustuse sisse kuulub laternapirnide vahetamine elektrifirma kulul. Hooldustöödele ja Eesti Energiale elektri eest tasumiseks kulub sel aastal linnal pea 400 000 eurot. Kui mõni pirn valgustis on läbi põlenud, saab sellest linnavalitsuse kaudu Elwo töömeestele teada anda.

Linnavalitsuse majandusosakonnal on sel aastal kasutada 88 000 euro ehk 1,3 miljoni krooni suurune remondifond. Seda raha kasutatakse linna valgustussüsteemi avariiremontideks ja vanade valgustite vahetamiseks uute vastu.

Avariiremont tähendab kulutusi, kui valgustipost ümber kukub, liinid katki lähevad või vanemad laternad ära lagunevad. Sama rahaga kaetakse näiteks Pika ja Vanapargi tänava otsas olevate valgustite toite remondikulud, praegu muutub politseimaja ümbrus aeg-ajalt pimedaks liinirikke tõttu.

Ülejäänud raha eest saab osta uusi laternate korpusi või laternaposte, sest need kulud peab kandma linn, mitte hooldusfirma.

Järg-järgult vahetatakse vanad laternad uute vastu. Kuna see käib remondifondi arvelt, toimib siin järgmine loogika: aasta alguses hoitakse remondifondi ootamatute juhtumite tarvis ja aasta lõpu poole tehakse renoveerimistöid (vahetatakse laternaid ja kaableid), sest siis ootamatute remontide esinemise võimalus juba väheneb. Ka eelmisel aastal asendati vanu laternaid uutega mitmel pool linnas aasta teisel poolel.

Vana-Pärnus nähtud nõrga valgustuse vastu aitab vaid pirnide vahetus. Et nõukogudeaegne elavhõbedapirn saaks vahetatud, tuleb vahetada välja kogu laternakorpus. Uus korpus maksab ligi 200 eurot, sest vanasse need uued pirnid ei sobi. Samuti on soovitav välja vahetada õhukaabel, sest vanad alumiiniumjuhtmed on rabedad ja lähevad töö käigus katki, ning vajadusel paigutada uus laternapost.

Ühe täiesti uue tänavalaterna ehitamine koos postiga maksab umbes 700 eurot. Kui remondifondi saaks aasta jooksul ainult laternakorpuste vahetuse peale kulutada, annaks aastaga välja vahetada ligi 260 tänavalaternat.

Minu hinnangul on suurem osa linnast – kesklinn, eeslinn, Liiva-Karja tänava piirkond, ranna rajoon, Raeküla, osaliselt Ülejõe ja Uus-Sauga/ Vana-Sauga piirkond ja peamised magistraalid (välja arvatud Ehitajate tee!) – täiesti rahuldavalt valgustatud. Sealhulgas kesklinn, ranna rajoon ja Raeküla väga korralikult. Napp on valgustus Vana-Pärnus Haapsalu maanteest mere poole.

Siit tulenevalt olekski esimene ülesanne viia Vana-Pärnus Haapsalu maantee ja Merekalda tänava vaheline ala üle nüüdisaegsemale valguslahendusele: vahetada vanad laternad uute vastu. Teiseks ei soovi me kusagil linnas tänavavalgustust enam vähendada.

Ökonoomsematele pirnidele üle minnes tekkivat kokkuhoidu saavutades või eelarve kosudes on plaan praegu pimedad laternad jälle särama panna. Seda loomulikult lootuses, et Eesti Energia elektri hinda hüppeliselt ei tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles