Juhtkiri: Näoga inimeste poole

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vast kogunenud riigikogu andis eile Andrus Ansipile valitsuse moodustamise volitused ja valitsuse uus, eelmisega üsna sarnane koosseis saab juba täna ametivande anda ja homme esimesele istungile koguneda.

Ansip kõneles peaministrikandidaadina riigikogu ees, saamaks kolmandat korda volitused valitsuse kokkupanekuks. Arvestades praeguse võimuliidu ühtelangevust eelmisega, jäävad põhisihid tema kinnitusel samasuguseks kui neli aastat tagasi.

Kui juba mõnda aega on Reformierakonna tegevust hinnatud tõigaga, et reformimisega võimuerakond enam ei tegele, siis vastse valitsuse puhul rõhutas Ansip just kavatsust jätkata haridusreformidega ja teha ära eri- ja sooduspensionide reform.

Tavalisel tööinimesel, kel kooliaeg seljataga ja pensionipõlv alles ees, tasuks meelde jätta eilse peaministrikandidaadi, tänase peaministri öeldud lubadus vähendada tulumaksumäära samale tasemele käibemaksumääraga.

Valitsuse peamised sihid on Ansipi sõnastuses konkurentsivõimeline majandus, peresõbralik riik, sotsiaalne turvatunne ja kõrgelt haritud rahvas. Sellest võiks justkui järeldada, et valitsus pöörab näo senisest veidi enam inimeste poole, kuid ega selles väga kindel olla tasu.

Eile küsis Sven Mikser, riigikogu liige opositsioonilisest Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Ansipilt, millal ja kui palju lastega perede toetused kasvavad. Peaministrikandidaadi vastus algas märkimisega, et suhtelises vaesuses elavate inimeste osa on Eestis vähenenud ja seda eelkõige tänu pensionide suurendamisele. Keskerakondlasele Kadri Simsonile kinnitas Ansip aga riigikogu kõnepuldist, et tööpuudus on Eestis kiiresti vähenema hakanud.

Kuidagi liiga optimistlikud olid Ansipi vastused, nii hästi me veel küll ei ela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles