Meritsi tulnud külalised 2.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kahuripaat Psilander oli 1935. aastal Pärnus kui vana tuttav.
Rootsi kahuripaat Psilander oli 1935. aastal Pärnus kui vana tuttav. Foto: Olaf Esna erakogu

Esimest korda külastas Pärnut 20. oktoobril 1929 Soome sõjalaev, mille nimi on mulle tundmatu. Soome ohvitserid vaatasid Endlas operetti “Ilusaim naistest”, mille järel kostitasid neid linnapea ja garnisoniülem kolonel E. Rosenberg.

1930. aasta 20. augusti õhtul sõitsid Pärnu sadamasse ette teatamata sisse kolm Soome sõjalaeva: kahuripaadid Klas Horn (enne Vojevoda 1892–1939), Karjala (1920–?) ja Uusimaa (1917–1952).

Laevad tulid Riiast ja olid teekonnal sooritanud õppeharjutusi, sest pardal oli palju sõjakooli kadette. Pärast sildumist tegi laevastikuülem Ikonen visiidi linnapeale ja garnisoniülemale. Linnavalitsus organiseeris eksprompt rannasaalis (kuursaalis) tantsupeo kadettidele ja madrustele, samuti korraldas vastuvõtu ohvitseridele. Soomlaste orkester mängis linnarahvale Rannapargis ja plaažil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles