Kunstnike majas näeb Mehhiko kunstniku tõlgendust Balti ketist

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niña Yhared kasutas mõtete väljendamiseks keha ja suhkru sümbioosi mullugi, kui ta astus Pärnus Avangardi galeriis performance’iga üles tegevuskunstifestivali Diverse Universe raames.
Niña Yhared kasutas mõtete väljendamiseks keha ja suhkru sümbioosi mullugi, kui ta astus Pärnus Avangardi galeriis performance’iga üles tegevuskunstifestivali Diverse Universe raames. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Niña Yhared on Mehhiko päritolu tegevuskunstnik, kes peamiselt resideerib Eestis ja Leedus. Oma uues projektis on ta vaatluse alla võtnud siinse ligemale 30 aastat tagasi aset leidnud, toona suurima kodanikualgatusel põhineva aktsiooni Balti keti, mille eesmärk oli seista Balti riikide iseseisvuse eest.

Meist hoopis teistsuguse kultuuritaustaga Yharedi fotojäädvustusi ja videoinstallatsioone teemal "Via Baltic" saab Pärnu linnagaleriis kunstnike majas vaadata tänasest. Kunstnik ise jõuab rahva ette performance’it tegema septembri algul.

Yahred esitab küsimusi rahvuse, vabaduse ja piiride kohta. Metafoorseid tähenduskihte lisab etenduses kasutusele tulev suhkur, mis sümboliseerib kunstniku meelest Baltimaadele iseloomulikku lund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles