Andekaid väärtustab tahe ja innustab märkamine

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli särav laululaps Karmen Kõrnas, üks stipendiaate.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli särav laululaps Karmen Kõrnas, üks stipendiaate. Foto: Urmas Luik

“Kitsas kivine tänav, väiksed madalad majad …” kõlab üle aula Eili Laanela lauluhääl, solisti saadavad flöödil ja metsasarvel tema lapselapsed Taigo ja Heiko Tagam.

Koidula gümnaasiumi 8. klassi õpilane Heiko Tagam hakkas metsasarve õppima seitsmeselt ja on Pärnu muusikakoolis neljas, kes seda toredat puhkpilli õpib, eelmine lõpetas 30 aastat tagasi.

Põhjuse tulla Kuninga tänava põhikooli saalis kuulajate ette oma koduse ansambliga andis vanaema Eilile ja tema kasvatada poistepaarile teadmine, et Heiko on üks neist seitsmest andekast lapsest, kellele MTÜ Pärnu Zonta Klubi määras tänavuse stipendiumi. Selleks, et töökas ja kohusetruu nooruk saaks astuda oma muusikaliste eesmärkide poole ja põhikooli lõpetamise järel jätkata õpinguid Georg Otsa nimelises muusikakoolis.

Koduseinte vahel harjutamise kõrval mängib Heiko Pärnu muusikakooli puhkpilliorkestris ja Saxonis, on edukalt osa võtnud metsasarvemängijate konkurssidest.

Väitlevad, näitlevad

12. kevadet andsid Pärnu zontad oma projekti “Andekas laps” stipendiumid, väärtustamaks ja märkamaks neid, kes õpivad hästi ja jõuavad eakaaslastest rohkem oma sihikindluse ja tahtega. Noori andeid tunnustava stipendiumi fondi (tänavu 1550 eurot) koguneb raha 21-liikmelise klubi heategevatest ettevõtmistest, seekord aitasid raamatutega kaasa Soome suursaatkond ja Tea kirjastus.

Klubi president, Pärnu Vanalinna koolituskeskuse juhataja Merle Tasane alustas tunnustamist kinnitavate sertifikaatide üleandmist Hansagümnaasiumi 11. klassi õpilasest Joonas Lipsust, kes on Pärnu väitlusklubi liige, kuulub kooli õpilasesindusse, kuid leiab aega jätkata õpinguid kunstikoolis. Pärnu kunstikooli direktori Kristel Kallau sõnutsi on Joonas väga omanäolise maailmanägemise ja teistest erineva kunstivahendite käsitlusega noormees, stipendium toetabki tema huviõpinguid.

Ülejõe gümnaasiumi 9. klassi õpilane Laura-Liis Piigert on hakkaja koolitöös ja talle meeldib mängida kitarri ning tegelda kunstiga, näiteks on Vanapargis lõbusaks värvitud prügikastidest üheksa tema kätetöö. Zontad märkasid andekat tüdrukut ja toetavad tema õpinguid kunstikoolis.

Kilingi-Nõmme gümnaasiumi abiturienti Mihkel Vinogradovit on näinud Endla laval need, kes vaadanud noortestuudio etendust “(H)Ing”. Kui kooliüritustel on vaja teadustajat või esinejat laulma ja luuletusi lugema, viitavad kaaslased Mihklile. Kogu tema tegevusele on üks nimetaja: lava. Suure lava poole liikumist toetab stipendium.

Mina ja kooli maine

Hansagümnaasiumi 10. klassi õpilane Siim Pukk loobus jalgpalli tagaajamisest ja sisustab vaba aega hiphopi stiilis muusika tegemise, lauludele sõnade kirjutamise ja omaloomingu salvestamisega. Tema tahe on astuda sellel teel edasi, saada edukaks artistiks ja muusikaloojaks ning stipendium aitab kvaliteetse muusika tegemisele sammukese lähemale.

Kohalikel ja üleriigilistel aineolümpiaadidel silmapaistvalt esinenud ja Pärnu aasta õpilaseks 2010 nimetatud Koidula gümnaasiumi 10. klassi õpilane Kristo Ment on kaaslaste arvates abivalmis ja laia silmaringiga noormees, kes väljaspool kooli huvitub laulmisest, väitlemisest ja kardispordist. Ta käib Tartu ülikooli teaduskoolis, on Eesti väitlusseltsi liige ja Pärnu kuldsuu 2011. Stipendium toetab tema osavõttu teaduskooli tööst.

Kuninga tänava põhikooli 7. klassi õpilane Karmen Kõrnas õpib vaid kiituskirjadele, laulab kooli lastekooris ja neidudeansamblis, valmistub üleriigiliseks uurimistööde olümpiaadiks, jõuab tegelda võistlustantsuga, õpib muusikakoolis flööti ja klaverit ning laulmist Endla Murdi käe all, on solistina ja duetis Merilin Kaunistega pälvinud auhindu kodu- ja välismaa lauluvõistlustel. Zontade väike panus aitab tema perel täita ühte unistust – osta klaver.

“Karmeni mina mahub oma kooli meie sisse, ta loob meie kooli nägu, aga ka kuulsat vilistlaskonda,” ütles Kuninga tänava põhikooli direktor Urve Krause, kes tunnustuse pälvinud õpilasele lilled ulatas.

Pärnu linnavalitsuse nimel rääkis andekatele lastele pühendatud kontsertaktusel abilinnapea Jane Mets, kes rõhutas märkamise vajadust ja kiitis stipendiaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles