Politsei võttis Pärnu lähedal kinni Leedust pärit elukutselised autovargad

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud reedel pidasid Lääne ja Lõuna prefektuuri töötajad erioperatsiooni käigus kinni neli organiseeritud autovargustes kahtlustatavat Leedu kodanikku.

Reede varahommikul korraldas politsei oma eriüksustega Pärnu lähistel operatsiooni ja pidas järjekordselt kinni seltskonna Leedust pärit autovargaid. Kahtlustuse kohaselt panid neli meest tänavu augustikuust alates Sillamäel, Tartus, Tallinnas ja Pärnus toime kokku kümmekond sõidukivargust ja varguskatset.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juhi Rain Vosmani andmeil  on tegemist elukutseliste kurjategijatega. „Rahvusvahelises kuritegelikus grupeeringus tegutsenud nelja mehe eesmärk oli Eestist süstemaatiliselt hinnalisi autosid varastada. Ennekõike eelistati BMWsid, mis käivitusid võtmest või olid võtmevaba lukusüsteemiga,“ ütles Vosman. Ta lisas, et mainitud autovargad tegutsevad detailideni läbi mõeldud plaani järgi ja kasutavad sõidukite varastamisel kõrgtehnoloogilisi seadmeid, mis võimaldavad hõlpsalt varastada just võtmevaba lukusüsteemiga luksusautosid. 

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Aro Siinmaa kinnitas, et neli autovargustes kahtlustatavat meest võeti laupäeval Tartu maakohtu loal vahi alla. „Kuivõrd tegemist on süsteemselt ja organiseeritult autovargusi toimepanevate kurjategijatega, esitati neile omakorda kahtlustus ka kuritegelikku ühendusse kuulumises,“ lisas Siinmaa.

Vosmani jutu järgi jäi Leedu autovaraste tegevus Eestis passiivseks pärast seda, kui politsei oli mullu kevadel Karksi-Nuias kinni pidanud samuti Leedu autovaraste grupeeringu. „Uue grupeeringu tegevusse astumine näitab, et autovargad on vahepealsetest tagasilöökidest toibunud ja huvi Eestist varastamise vastu on taastunud. Kuna politsei hoidis nende tegevusel silma peal, päädis seekordne katsetuski neile ebaõnnestumise ehk kinnipidamisega,“ rääkis Vosman.

Politseijuht soovitas, et hinnalisematele sõidukitele tuleks võimalusel paigaldada lisaturvasüsteeme, mis raskendaksid varastamist, või võimalusel parkida valgustatud ja kaamera vaatevälja jäävasse kohta. „Lihtsaim viis oma elektrooniliselt käivitatavat autot varguse eest kaitsta on hoida võtmed välisuksest ja akendest kaugemal. Samuti on oluline anda politseile teada sõidukitest ja inimestest, kes öisel ajal mõnes elamurajoonis liikudes kahtlust äratavad,“ toonitas Vosman.

Prokurör Siinmaa sõnutsi mõisteti esmaspäeval Tartu maakohtus süüdi mulluste autovarguste tellijad, kelle kohta kogutud tõendid võimaldasid nad Leedult välja nõuda. „Seni pole kusagil maailmas suudetud organiseeritud kuritegevust täielikult likvideerida, mistõttu politsei ja prokuratuur pingutavad iga päev, et kuritegude hulka kahandada ja rahvusvahelisi grupeeringuid riigist eemal hoida. Selle nimel on peale Eestis kinnipeetud varaste nõutud Leedust järjekindlalt välja varasemates kuritegudes osalenud isikud ja tegude organisaatorid,“  kinnitas Siinmaa. „Esmaspäevane kohtulahend, millega tunnistati kuritegelikku ühendusse kuulumises süüdi vargused tellinud ja selleks vajalikud seadmed hankinud isikud, ja uue jõugu tabamine koos varustusega on mõlemad töövõidud, mis täidavad üht ja sama eesmärki.“

Süüdimõistmisel ootab autovaraste grupeeringu liikmeid kolme- kuni 12aastane vangistus.

Kohtueelset menetlust korraldab Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ja uurimist juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles