Juhtkiri: Tere, Pärnu linn!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eile jõustus ilma suurema tulevärgita Pärnu linna, Audru, Paikuse ja Tõstamaa valla ühinemine. Moodustunud on omavalitsusüksus Pärnu linn, mis kaardil jätab mulje, nagu olnuks haldusreformi korraldajad mingite droogide mõju all.

Elanikud ootavad, millal pannakse paika uude linna sissesõidutähised ja linlasteks ümber nimetatud maainimesed hakkavad osa saama linnaelu võludest ja valudest.

Pärnu linnale on sõjaeelse iseseisvuse ajal kuulunud küll mõisaid ja karjamõisaid, aga kahte alevikku ja ühte alevit, rääkimata 49 külast, pole nimistus kunagi olnud.

Ent pole siin irvitada midagi. Haldusreform on tehtud ja ehkki rahvalt tema arvamust küsiti, sellega ei arvestatud.

Järgmise nädala algul saame heita pilgu oma uuele kollektiivsele näole – Pärnu linnavolikogule.

Kuigi omavalitsusüksuse piir muutub, jääb linn linnaks ja küla külaks (nii vähemalt lubatakse). Juba on kinnitatud, et inimese igapäevaelus esialgu midagi ei muutu.

Teenused ei tule lähemale ega nihku kaugemale. Kas ja mis läheb paremaks, selgub edaspidi. Seni lubatakse kõige vajaliku säilitamist senisel tasemel. Üldse tundub, et mis puudutab muutusi, on liiga palju jäetud ajapikku paikaloksumise hooleks.

Vastse valitsemis- ja haldamiskorralduse eesmärk peaks olema lihtsustada asjaajamist ja vähendada bürokraatiat. Aeg annab arutust, kui palju kahanevad ametnike read.

Järgmise nädala algul saame heita pilgu oma uuele kollektiivsele näole – Pärnu linnavolikogule. Üle kaheksa aasta on tekkinud õrn lootus, et volikogus võiks moodustuda valvas ja teravahambuline opositsioon, mis ei lase kasutada volinikke kummitemplina.

Volikokku kuulub värskeid nägusid ja vanu olijaid. Linnas seadust tegeva kogu puhul ootaks tegevuse senisest suuremat läbipaistvust ja aktiivsemat aruandmist valijate ees.

Parafraseerides Karl Vainot: me elame keerulisel, kuid huvitaval ajajärgul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles