Rain Jung: Muinaslugu EKREst (2)

Rain Jung
, IRLi Pärnumaa juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Jung.
Rain Jung. Foto: PP

Aasta siis oli 1992 ja toimusid VII riigikogu valimised. Keskerakondlaste pealik Edgar Savisaar ei suutnud Isamaale kuidagi vastu saada ja mõtles välja mehhanismi, kuidas paremerakonnalt hääli röövida. Selleks lõi ta pseudopartei nimega Sõltumatud Kuningriiklased, kes tegid tubli tulemuse ja said riigikogu valimistel 7,12 protsenti häältest ning kaheksa kohta parlamendis. Hiljem, pärast riigikokku pääsu astusid pea kõik juhtivad kuningriiklased Keskerakonda. Tehtud!

Samasugust taktikat kasutas Savisaar eelmistel valimistel Tallinnas, kui pärast varguste ja petmiste skandaali lõhkes Villu Reiljani Rahvaliit. Koos Reiljaniga kokku korjatud riismetest moodustati Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Peale selle varastati nimi varem eksisteerinud väärikalt parteilt, mida vedasid Enn Tarto ja Kaido Kama.

Erakonna auesimeheks jäi ENSV Ülemnõukogu esimees ja Rahvaliidu auesimees Arnold Rüütel. Sisuliselt on see partei Kuningriiklased 2.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles