Päikeseline ilm meelitas talgulised toast

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa vallas jätsid talgulised võsast välja raadatud Vaiste ohvrikivile üht-teist meeleheadki.
Tõstamaa vallas jätsid talgulised võsast välja raadatud Vaiste ohvrikivile üht-teist meeleheadki. Foto: Erakogu

Laupäeval toimunud „Teeme ära!“ talgutel osales tänavu Pärnumaal 2195 ja kõikjal Eestis 969 üritusel ühtekokku 24 031 inimest. Mitu talgulist väitis Pärnu Postimehele, et pole end ametlikult talgutele kirja pannud, vaid teevad kevadisi koristustöid vaid puhtast rõõmust midagi korda saada.

Talgulised kinnitasid nagu ühest suust, et päikeseline kevadilm ja tegutsemislust andsid neile indu. Pärnu Maarjakodu juhataja, sealne talgujuht Hiie Martinson viskas nalja, et ilus ilm sai juba pikka aega ette tellitud.

Seekordsed talgud polnud vahest nii suurejoonelised kui esimesel korral, kuid rõõmu kõige tavalisematest heakorratöödest ja puhtamast koduümbrusest jagus kõigile.

Näiteks hommikul Uulu kiriku juurde kogunenud nii vanad kui noored talgulised riisusid kiriku ümbruse puhtaks puulehtedest ja ajasid laiali mullahunnikuid. Plaanis oli korda teha koguduse ja selle külaliste tarvis laagriplats ja suvemajakeste ümbrus. Suvelaagreid korraldatakse seal järjepidevalt.

Pärnus Raeküla rannas ja selle ümbruses võis näha inimesi kevadisi koristustöid tegemas kõikjal. Igas koduaiaski tegutseti.

„Raeküla rannas palju prahti polegi,“ ütles seal külastajate mahapoetatut üles korjanud Maie Peet. Küll tundis ta muret, et Raeküla jaanituleplatsile on peale põleva puumaterjali kantud muud risu ja ehitusprahti. „See pole siiski pürgimägi,“ sõnas ta.

Samuti arvas Peet, et peale rannas oleva prügikasti võiks olla üks linna paigaldatud prügikast Raeküla ranna parkimiskohaski.

Samas piirkonnas töötas talgulisi pea iga 100 meetri järel. Nii mõnigi neist tõdes, et mitut aastat järjepanu korraldatud kevadiste koristustööde järel pole palju vaja pingutadagi ja Raeküla rand on esimeste talgutega võrreldes ikka märgatavalt puhtam.

„Puhta metsa alla ei juleta prahti maha visata,“ väitsid talgulised. Seal, kus autodega oli puude vahele sõidetud, veidi prügi ikka leiti.

Karja tänaval asuva Maarjakodu juhataja Hiie Martinson oli rõõmus noorte talguliste üle. Pärnu Postimehe külastuse aegu alustati maja akende pesemise ja ruumide koristamisega. Samuti oli plaanis värvida üle õueterrass ja katta selle taustaks olev kuur rõõmsate maalingutega. Aiast võeti maha liigseid puid ja lõigati oksi. Maarjakoju oli appi tulnud umbes 15 noort inimest, kõik rõõmsad ja innukate nägudega.

„Teeme ära!“ talgute eestvedaja, Eestimaa Looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür märkis talgupäeva lõppedes, et raske on sõnades väljendada, missuguseid positiivseid emotsioone edastas staapi enamik talgujuhte.

„Kodust tuli välja ligi kaks korda rohkem inimesi, kui oli end varem kirja pannud,“ lausus Tüür. „Hea meel on tõdeda, et eestimaalastel on talgupisik veres ja koos ollakse valmis oma kodukoha ning kogukonna heaks panustama üha enam.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles