Pärnus mälestatakse vabadussõjas langenuid

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja ausammas Pärnus Alevi kalmistul.
Vabadussõja ausammas Pärnus Alevi kalmistul. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval, 3. jaanuaril mälestatakse Pärnus Eesti vabaduse eest võidelnuid.

Kolmapäeval kell 10.30 algab Alevi kalmistul vabadussõjas langenute ausamba juures tseremoonia, millega meenutatakse 3. jaanuaril 1920 Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel kehtima hakanud vaherahu, mis tähistab Eesti võitu vabadussõjas.

Sõjas langenute ausamba jalamile asetavad pärja ning esinevad sõnavõtuga Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja linnavolikogu esimees Andres Metsoja.

Mälestusüritusel osalevad Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna ja Eesti lipu seltsi esindajad.

31. detsembril 1919 jõuti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa läbirääkimistel vaherahu sõlmimiseni, mis nägi ette sõjategevuse lõpetamise Eesti ja Nõukogude Venemaa rindel 3. jaanuaril 1920 kell 10.30.

Kuu aega hiljem, 2. veebruaril kirjutati Tartus alla rahulepingule ja vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga. Sõjas langes ligikaudu 5000 inimest.

1920. aastatel sai alguse traditsioon teha 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise ajal vaikusminut, austamaks vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi.

Riigikogu on 3. jaanuari kuulutanud lipupäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles