Jüri Lebedev: Kes tapab Pärnus Sokratest?

Jüri Lebedev
, Pärnu linnavolikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu liige Jüri Lebedev (keskel)pooldab volikogu suures saalis ka opositsiooni nende ettepanekute arutelu, mis komisjonides maha hääletatakse.
Pärnu linnavolikogu liige Jüri Lebedev (keskel)pooldab volikogu suures saalis ka opositsiooni nende ettepanekute arutelu, mis komisjonides maha hääletatakse. Foto: Ants Liigus

Vaadates koalitsiooni toimetamisi Pärnu linnavolikogus, jääb mulje, et koalitsioonipartnerid üritavad Sokratest uuesti mõrvata. Kuidas nii? Tegelikult sundis ju Antiik-Ateenas võimu haaranud diktatuur suurt antiikfilosoofi ja linnas lugupeetud kodanikku Sokratest mürki võtma.

Kuidas puudutab mürgivõtt, tegelikult ajalooline mõrv, Pärnut? Eriti arvestades seda, et sellal kui Sokrates diktatuuri sunnil mürki võttis, polnud olemas Pärnut ega linnavolikogu.

Vastuse leidmiseks tuleb teha lühike retk antiikmaailma. Nimelt ei sallinud Sokrates toona Ateenas võimu haaranud isehakanud diktaatoreid, kes väidetavalt kõnelesid rahva ehk demos’e nimel. Enamgi. Filosoof üritas rahva arvatavate esindajatega rahvakoosolekuil rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles