Šokolaadivaras pandi vangi (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev šokolaad pole vargustega seotud.
Pildil olev šokolaad pole vargustega seotud. Foto: Mihkel Maripuu

47aastane Olev üritas pätsata Pärnu Suurejõe Selverist kümme šokolaaditahvlit. Politsei pidas poe turvatöötajatele vahele jäänud mehe kinni. Näpumees võeti vahi alla. Kolm päeva hiljem selgus, et türmi tuleb jääda hoopis kauemaks: pea üheksaks kuuks.

Mõte haarata 26. aprillil poeriiulilt 12 euro ja 90 sendi väärtuses maiustusi ja kauba eest tasumata kassadest mööda tatsata tekkis Olevil purjus peaga.

Pärnu maakohus mõistis kratile kokkuleppemenetluses kiirmenetluse korras kaks kuud vangistust. Kuna see polnud Olevil esimene kord võõra vara järele kätt sirutada, mõisteti kohut karistusseadustiku süstemaatilist vargust käsitleva paragrahvi alusel.

Mullu 29. novembril mõistis kohus Olevile varguste eest liitkaristuseks üheksa kuud vangistust, kuid asendas selle 268 tunni üldkasuliku tööga. Sellest karistusest kandmata pool aastat ja 22 päeva türmi liitiski kohus nüüd äpardunud varga karistusele. Kriminaalkaristusi on tal varasemastki.

Kui kohus viimati näppaja üle kohut mõistis, oli mees samuti jäänud vahele Suurejõe Selveri turvatöötajale. Ta üritas varastada poe tagant aiaga piiratud alalt taarakasti 20 pudeliga. Üheksa päeva hiljem läks Olev samale platsile tagasi ja võttis kasti Kinder Bueno šokolaadi, kuid viskas selle maha, kui nägi turvatöötajat järele jooksmas, ja põgenes.

Eile ehk samal päeval, kui Olevi kohtuotsus jõustus, laekus ajalehetoimetuste meilikastidesse Lääne prefektuuri ööpäevainfo, mille kohaselt tahtis 36aastane mees esmaspäeval näpata Pärnus Liblika tänava Comarketist kuus piimašokolaaditahvlit. Seegi jäi katseks, kuna poe turvatöötajad pidasid mehe kinni ja andsid ta üle politseile. Temagi suhtes alustati kriminaalmenetlust.

Teateid kauplustest maiustusi krattivatest täisealistest on tulnud politseist varemgi.

Nagu märkis Lääne ringkonnaprokuratuuri meedianõunik Liivi Reinhold, pole šokolaadivargustel siiski läbivat põhjust. “Pigem on tegu millegagi, mille järele tuleb poeriiulite vahel isu ja mida tundub lihtne võtta,” sõnas Reinhold. Ta lisas, et samad inimesed on varem muudki varastanud, näiteks alkoholi.

Süstemaatilise varguse süüdistuse saajad varastavadki Reinholdi sõnutsi sageli alkoholi, aga ka konserve, pähkleid, energiajooki. “Šokolaad on vaid üks artikkel selles nimekirjas,” märkis ta. “Viimati šokolaadi varastamise katselt tabatud mees on võtnud šokolaadi varemgi. Siis sõi ta osa ära ja ülejäänut jagas sõpradega.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles