Õpilasmaleval algas töönädal

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malevlased rehitsevad Valgeranna liivale kokku suurte hunnikute kaupa sodi.
Malevlased rehitsevad Valgeranna liivale kokku suurte hunnikute kaupa sodi. Foto: Ants Liigus

Esmaspäevast alustas Pärnumaal tööd õpilasmalev, mis suve jooksul annab tööd kokku 1270 noorele.

Valgeranna liivaribal tõstsid malevlased sõiduauto kärusse kuhjadesse riisutud kõrkjasodi. Valgerannas tegutsevasse kümneliikmelisse malevarühma kuuluvad Pärnu koolide õpilaste kõrval Pärnumaa kutsehariduskeskuse ehituseriala noormehedki, kes eelmisel päeval olid randa uhutud palke ja puunotte vedanud.

Palavuses käidi end vahepeal merre kastmas. “Noortel on õigus iga tunni järel teha 15minutine paus,” kinnitas rühmajuht, maaülikooli metsatööstuse eriala magistrant Lauri Sutt.

Metsakalmistu maleva rühmajuht Ülle Pääslane märkis, et Raeküla gümnaasiumi noortest kokku pandud töörühm alustab juba hommikul kell kaheksa, sest nii on päev pikem. “Koristame hooldamata haudu, riisume kokku talveprahi,” lausus ligemale 20 aastat rühmajuhina tegutsenud rõõmsameelne pedagoog.

Koristavad ja kolivad

“Töö käib,” tõdes Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt. Sel nädalal alustas tegevust 21 rühma, terve suve vältel leiab eri valdkondades tööd 83 rühma, neist kaheksa ööbimisega.

Palju noori lööb kaasa heakorratöödel, koristades parke, randa või kalmistuid. Hansapäevadel vastutavad heakorra eest vabakooli õpilased, Hansagümnaasiumi noored aitavad Pärnu muuseumil kolida. Kultuurihuvilised koonduvad, et korrastada kalmistutel muinsuskaitse seltsi hallatavaid objekte. Värvitakse hooneid ja aedu, müüakse rannaliival jäätist, gümnaasiumiõpilased proovivad kätt Estonia toateeninduses.

Tänu Eesti-Hollandi heategevusfondile Päikeselill ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõu Valter Parve vahendusele saab tööle panna ka Pärnumaa vaegkuuljad lapsed.

Riik toetab

Sutt on rahul, et rühmad tegutsevad maakonna ääremaadelgi, kus töökohti muidu napib, ja et linnalapsed saavad maatööd proovida. Tööandjaid on tänavu 37, nende seas leidub nii vallavalitsusi kui eraettevõtjaid. Tööandjaga sõlmitud leping kaitseb, et lastele tööga liiga ei tehta.

13–14aastased malevlased töötavad kuni neli tundi, 15–16aastased viis ja 17aastased kuus tundi, minimaalne tunnitasu on 1.72 eurot. Töö rühmas kestab ligemale kaks nädalat.

Rühmajuhtide kaader on aastaid sama püsinud, see koosneb pedagoogidest ja üliõpilastest, kes on läbinud laagrijuhi kursused.

Malevasuvi kestab 19. augustini, viimasena lõpetavad tegevuse kurgi- ja marjakorjamisrühmad.

Sutt tõdes, et kõige raskem on leida tööd 13–14aastastele. Suurenenud on muust rahvusest ja soome noorte soov malevas kaasa lüüa.

Tänavu eraldas Eesti noorsootöö keskus Eesti õpilasmaleva toetuseks ligi 20 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles