Kurgjal tuleb kõneks Jakobsoni pärandus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseumi peahoone.
Kurgja talumuuseumi peahoone. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Kurgjal toimub laupäeval konverents “Carl Robert Jakobsoni õpetus läbi aegade”, mis on pühendatud Kurgja-Linnutaja talu peremehe 170. sünniaastapäevale.

Mälestushetkede järel Jakobsoni perekonnakalmistul suunduvad üritusel osalejad veskisse kuulama oma ala tunnustatud inimeste ettekandeid.

Loodusemees Hendrik Relve räägib Jakobsoni suhtumisest loodusesse, ajaloodoktor Ago Pajur vaatleb aastaid 1881-1917 ning rahvuslikku kubermangu, kõikseisuslikku omavalitsust ja autonoomiat.

Maaülikooli dotsent Heldur Peterson kõneleb Eesti põllumeeste seltsidest kui omariikluse vundamendist ja haridusfilosoof Kalle Küttis esitab kolm märksõna: harima, harida, haridus.

Pärastlõunal kutsub Carl Robert Jakobsoni Sihtasutuse nõukogu esindaja kohalolijate ette tänavuse Pärnumaa populaarsema põllumehe Arnold Printsi ja populaarsema kultuuritöötaja Elfriede Nikolai.

Päeva lõpetavad Pärnu muusikakambri pärimusmuusikud.

Carl Robert Jakobson (26. juuli 1841 Tartu – 19. märts 1882 Kurgja) oli vaimu- ja kultuuriinimene, põllumeeste seltside asutaja ja Eesti esimeste künnivõistluste korraldaja. Tema põhimõtete järgi tegutseb Kurgja talumuuseum, kus kasvatatakse eesti tõugu loomi ja haritakse põldu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles