Kommentaar: Kehakaal loeb

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kann.
Tõnu Kann. Foto: PP

Teadlased on kindlaks teinud, et madalama kehamassiindeksiga naised on õnnelikumas abielus kui nende kogukamad suguõed. Sealjuures on oluline, et naised oleksid oma meestest kergemad. Või kui täpne olla, siis õnnelikuma abielu eeldusega naiste kehamassiindeks on mehe omast madalam.

Kehamassiindeksit saab rusikareegli järgi arvutada, jagades kehakaalu pikkuse ruuduga (ei sobi alla 20 ja üle 65aastaste inimeste massiindeksi määramiseks).

Ise lisan teadurite tõdedele ettevaatuse mõttes, et naisel poleks mõistlik näidata end pikkuse ruudu rehkendamisel meestest osavamana. Seegi ei tule abieluõnnele kasuks.

Niisiis seisavad meie statistiliselt keskmised abielud habrastel jalgadel, sõltudes teadlaste arvates mõnikord rohkem dieedist kui iseloomude sobivusest.

Kui nüüd uskuda sotsiaalministeeriumist tulnud teavet, et eestlased on hakanud kaalus juurde võtma, võime küll väita, et meie abielupaarid on hakanud harmoonilisele kooselule käega lööma, mängides eluõnnega teleri ees võileibu süües.

Võime ennast lohutada, et meisse, põhjamaalastesse, see ei puutu, et see kehamassi värk on soojemate maade abielupaaride asi, et meie oleme aeglasema ja truuma loomuga ning valmis laste üleskasvatamise nimel mõnegi asja ees silma kinni pigistama.

Aga võta näpust! Põhjanaabritelt tuli uudis, et ühe sealse erakonna noortekogu pakkus ühiskonnale mälumiseks idee mitmenaisepidamise lubamisest Soomes.

Argument idee kaitseks kõlas, et kui hakkame sallima samasooliste abielusid, võiks kõik piirangud abieluteelt kõrvaldada ja lubada mitmenaisepidamistki ja naisel abielluda mitme mehega ja erisoolisi grupiabielusidki registreerima hakata.

Eestis on hakatud asja tasapisi arutama.

Pärnust pärit kirjaneitsi Kati Saara Vatmann arvas, et polügaamilises abielus ei teki inimestes emotsionaalset lähedust.

Psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga aga sõnas, et noorte selline suhtumine traditsioonilisse monogaamsesse abielusuhtesse näitab noorte teatavat opositsioonivalmidust.

Noored noorteks, nendel enamasti kehakaaluga probleeme pole. Vanema põlve abielupaaridel jääb üle uskuda, et abieluõnn püsib poolte kehamassiindeksi jälgimises ja targas kõrvutamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles