Tiibeti eksiilvalitsuse juht astus ametisse

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibetlaste usujuht XIV dalai-laama Tendzin Gjatso (paremal) õnnistab Tiibeti eksiilvalitsuse vastset peaministrit 42aastast Lobsang Sangaid.
Tiibetlaste usujuht XIV dalai-laama Tendzin Gjatso (paremal) õnnistab Tiibeti eksiilvalitsuse vastset peaministrit 42aastast Lobsang Sangaid. Foto: Reuters

Esmaspäeval, 8. augustil pühitseti ametisse Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister (kalon tripa), kelleks kevadel valiti 42aastane rahvusvahelise õiguse spetsialist, Delhi ja Harvardi ülikoolis hariduse omandanud Lobsang Sangai.

Pühitsemist tähistatakse numbrikombinatsiooniga 8.8.9.9.9 ehk see toimus Dharamsalas kaheksanda kuu kaheksandal päeval täpselt kell 9.09 ja 9 sekundit.

Lobsang Sangai vahetab sellel ametikohal välja kümme aastat tegutsenud Samdhop Rinpotše (sündinud 1939). Seekordse kalon tripa teeb eriliseks dalai-laama otsus ilmalik võim täielikult üle anda. Seega on Lobsang Sangai oluliselt suurema poliitilise kaaluga tegelane kui ta eelkäijad. Samuti nähakse temas eksiilpoliitikute uue põlvkonna esindajat.

XIV dalai-laama Tendzin Gjatso eestvõttel on Tiibeti eksiilkogukonna toimimist jõuliselt demokratiseeritud ja ilmalikustatud. Eeskätt on see tähendanud Tiibeti senise juhi isikliku võimupädevuse piiramist. Üks kaalutlus, miks 76aastane dalai-laama otsustas traditsiooni järgi endale kuuluvast ilmalikust võimust loobuda, on seotud eksiiljuhtkonna järjepidevuse kindlustamisega.

Uue dalai-laama kasvatamine võtab tohutult aega, pealegi ei jätaks Hiina Rahvavabariik senist jõhkrat poliitikat arvestades kasutamata võimalust välja kuulutada oma dalai-laama kandidaat. Isegi kui eksiilkogukond seda ei tunnusta, on kaasneva segaduse minimeerimine mõistlik.

Tähele tuleb panna sedagi, et kalon tripa tõepoolest valiti ja need valimised korraldati umbes 30 riigi Tiibeti pagulaskogukondades.

Hiina on senise dalai-laama halvustamise nüüd jõuliselt uuele juhile üle kandnud. Ühelt poolt vähendatakse Lobsang Sangai kaalu väitega, et dalai-laama loobumine võimust on eksitav trikk. Teisalt on Hiina võimud teatanud, et Lobsang Sangai on terrorist, sest ta on kuulunud vanadest poliitikutest radikaalsemalt meelestatud Tiibeti noorsooliikumisse. Seega jätkab Hiina juba aastakümneid kestnud konfliktipoliitikat, mis lõppkokkuvõttes ei saa olla jätkusuutlik.

Kui oluliseks poliitikakujundajaks Lobsang Sangai kasvab, on praegu vara ennustada. Ta on öelnud, et näeb oma peaülesannet tiibetlaste kannatuste leevendamises okupeeritud kodumaal. Muu seas võis vahepeal loota, et ehk tuleb kalon tripa koos dalai-laamaga Eesti visiidile kaasa. Viimased andmed seda siiski ei kinnita.

Artikkel pärineb Andres Herkeli ajaveebist www.herkel.net.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles