Lõhenenud kannad janunevad kreemi järele

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Beauty Angeli salongi maniküürija-pediküürija Riina Aas soovitab marjadest tumenenud sõrmede päästmiseks appi võtta sidruni.
Pärnu Beauty Angeli salongi maniküürija-pediküürija Riina Aas soovitab marjadest tumenenud sõrmede päästmiseks appi võtta sidruni. Foto: Urmas Luik

Suve lõpusirgele on paljud jõudnud lõhenenud kandade ja marjadest tumedaks värvunud sõrmeotstega. Mida teha?

Paksenenud kannanahk ja -lõhed on suvel väga levinud probleem, mille põhjust tuleb enamasti otsida paljajalu või lahtiste kingadega käimisest.

“Ei, kindlasti ei tähenda see, et suvel peaks paljajalu käimisest loobuma – see on ju nii mõnus,” rahustas Pärnu kesklinnas tegutseva ilusalongi Beauty Angel juhataja Margit Rannamäe. “Aga jalgu peab väga tihti kreemitama-hooldama.”

Jah, nii igavalt kui see ei kõla, tuleb sellegi teema puhul tõdeda, et lihtsam on ennetada kui tagajärgi likvideerida.

Viil ja kreem

Pahatihti tuleb ette, et kui paksenenud nahk ja lõhed juba liialt silma häirivad, võtavad inimesed raspli ja hakkavad tugevalt viilima, et kiiresti kogu probleem kõrvaldada. Mõni üritab paksenenud nahka koguni žiletiga ära lõigata, rääkis Beauty Angeli maniküürija-pediküürija Riina Aas. “Nii ei tohi mingil juhul teha, sest siis muutub olukord veel hullemaks,” hoiatas ta.

Mõistlik oleks pärast duši all käimist või jalavanni tegemist võtta pimsskivi, tugev viil või raspel ning sellega ettevaatlikult ja vähehaaval paksenenud nahka eemaldada. “Kindlasti ei tohi kodus nahka lõigata, seda tehakse salongis,” rõhutas Aas.

Raspli või pimsskiviga hõõrudes tuleb hoolikalt jälgida, et see liiguks piki lõhet, vastasel korral rebeneb lõhe veel suuremaks.

Määrimiseks on hea appi võtta spetsiaalsed nahapaksendite vastu võitlemiseks mõeldud kreemid. Igati tõhusaks nimetas Aas Scholli ja Oriflame’i vastavaid kreeme. Kui aga sääraseid kodus pole, aitab muu rasvane kreem.

Õhtul enne voodisse pugemist võib kannalõhedele teha sibulamaski: lõigata mugulsibul ratasteks, asetada kannale, sokid jalga ja magama.

Rahvatarkus soovitab lõhenenud kandu leotada kartulikeeduvees ja teha neile kompressi soojast kartulipudrust.

Probleemi aitab leevendada jalamassaaž. Ei pea tingimata kasutama mingeid spetsiaalseid massaaživõtteid, peaasi on vereringet ergutada.

“Põhiline on siiski igapäevane kreemitamine ja aeg-ajalt tuleks paksenenud nahka ettevaatlikult lihvida,” võttis Aas teema kokku.

Kui aga kannalõhedesse läinud mustusest tekkinud triipe kuidagi ise välja küüritud ei saa, võib abi otsida salongist. Sügise lähenedes järjest enam inimesi nii teebki.

Kui lõhed juba sedavõrd sügavad, et astumine valus, tasub samuti minna salongi või end perearstile näidata, sest lõhedesse läinud mustus võib tekitada põletikku.

Kui kannalõhed kuidagi kaduda ei taha, tasub kõrva taha panna, et iga kord ei pruugigi lõhede tekkes põhisüü lasuda vähesel kreemitamisel, vaid seenel või muul haigusel. Nii võiks seda tühisena tunduvat, aga pikalt vinduvat probleemi arstile kurta.

Sidrun appi

Igaüks, kes suvel mustikal käinud, on pärast marjapangega kojujõudmist murelikult seiranud oma sinetavaid sõrmi. Seebiga pesemisest siin suurt abi pole.

Aas soovitab sel puhul nahka sidrunimahla või sidrunhappest tehtud lahusega määrida, lasta mõnda aega mõjuda ja siis veega loputada.

Sidruniviilust võib abi otsida pärast seenelkäiku või kartulite koorimistki.

Sõrmede ilusana hoidmiseks tasub enne aiatööde juurde asumist käsi määrida vaseliini või kreemiga. Korralikult niisutatud nahasse on mustusel keerulisem tungida.

Et käed suve-sügise kergemini üle elaksid, soovitab Aas kodus endale vähemalt korra nädalas maniküüri teha. Esiteks pista sõrmed sooja vanni ja siis kreemitada. Hea, kui on võtta mõnd küünenahakreemi, aga väga edukalt sobib oliiviõli.

Näiteks võib teha säärast mähist: määrida küünenahad oliiviõliga ja siis keerata käte ümber mikrolaineahjus või radiaatori peal soojendatud käterätid. Nii imendub õli paremini nahasse. Veel lihtsam on pista õlitatud ja kreemitatud käed kinnastesse. Samamoodi võib teha mähist labajalgadele.

Seejärel tuleks küüned viilida ja poleerida ning küünenahad tagasi lükata. Mõistlik oleks nahkade lõikamine jätta spetsialistide hooleks.

Ühest küljest toob suvine päike käenahale D-vitamiiniga kasu, teisalt tekitab päikesega liialdamine pigmendilaike. Selle mure puhul võib samuti appi võtta sidruni, millel on pleegitav toime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles