Merepääste seltsile kingiti kaater

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepääste seltsile kingitud kaater on väsinud välimusele vaatamata täiesti sõidukorras.
Merepääste seltsile kingitud kaater on väsinud välimusele vaatamata täiesti sõidukorras. Foto: Urmas Luik

Lääne prefektuur kinkis Pärnu lahe merepääste seltsile piirivalvele kasutuks muutunud kaatri, mis jõudis Haapsalust Pärnusse eelmisel nädalal.

Kaatrist on abi peamiselt väiksemate aluste madalikult lahtitõmbamisel ja nende pukseerimisel.

Praegu Vana-Pärnus Sauga jõel Tartu ülikooli mereinstituudi kai ääres seisev kaater on valmistatud 1936. aastal ehk merd sõitnud 75 aastat. „Kuigi välimuselt väsinud ilmega, on nii kaatri mootor kui elektrisüsteemid väga heas korras,“ selgitas Pärnu lahe merepääste seltsi juhatuse liige Norman Talson.

Talsoni sõnutsi tuli kaatri seltsile pakkumise ideega välja Lääne prefektuur ise. Seejärel tegi selts politsei- ja piirivalveametile vastava taotluse, mis rahuldati. Kaater oli seni kasutusel Haapsalu kordonis.

„Kaatri võimekusest enam kordonile ei piisanud, kuid kahtlemata on tegemist töökorras alusega, millest merepääste seltsil on palju kasu ja mis võimaldab neil teha lihtsamaid merepäästetöid,“ sõnas Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht.

Tammelehe selgituse kohaselt on seltsi veepargi täiendamisest tulu Pärnu veeüksustelegi, kuna nõnda on vee peal abistajaid rohkem kui seni.

Pärnu lahe merepääste seltsil on nüüd kohustus kaater üle värvida. Eelkõige selleks, et eemaldada aluselt piirivalve kirjad. Samuti vahetatakse välja kulunud osad.

Talsoni teatel tõstetakse talveks kaater remondiks veest välja. Seni pole veel teada, kes täpsemalt alust remontima hakkab, kuid selts loodab tuleval kevadel kaatri taas vette lasta.

Kuigi kaater arendab kiirust kuni kümme sõlme, on tema konstruktsioonid vastupidavad: sõiduki võimekus avaldub just rannavees aluste madalikult lahtitõmbamisel ja pukseerimisel. Samuti hakatakse alust kasutama merepäästjate koolitamisel.

2009. aastal loodud Pärnu lahe merepääste selts on MTÜ Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste liige. Maakonnas on teinegi samasse vabaühendusse kuuluv merepäästega tegelev vabatahtlike ühendus: Pärnumaa merepääste Paatsalus.

Pärnu lahe merepääste seltsis on vabatahtlikke umbes 20, nende seas leidub piirivalvureid, päästeametnikke, kalureid. Seni on seltsi liikmed abistanud peamiselt tuukritöödel, kuid pukseerinud näiteks mootoririkke tõttu merele jäänud kalapaategi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles