Legendaarne kergejõustikutreener läheb pensionile

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Palginõmm.
Ando Palginõmm. Foto: Urmas Luik

Ülehomme toimuvad Pärnu spordikooli kergejõustikuhallis 11. Karel Leetsari mälestusvõistlused, kuhu on oodata rekordarv atleete, sealhulgas Eesti tipud. Mõõduvõtu avamisel kell 12.30 tunnustatakse teenekat treenerit Ando Palginõmme, kes 79aastasena paneb ameti maha.

“Saadame pensionile legendaarse Pärnu treeneri Ando Palginõmme. Saadame ta auhinnaga pidulikult pensioni nautima,” ütles võistluste korraldaja Romet Mihkels mehe kohta, kellega kümmekond aastat tagasi koos otsustati, et tuleb Leetsari mälestusvõistlusi korraldama hakata. “Tema jälg Pärnu sporti ja kergejõustikku on olnud märkimisväärne.”

Ando Palginõmm ja Gerd Kanter.
Ando Palginõmm ja Gerd Kanter. Foto: Ants Liigus

Pärnu spordi üks suurkujusid on kergejõustikuklubi Altius asutajaid ja eestvedajaid, töötas aastast 1965 Pärnu spordikoolis. Ta kuulsamad õpilased on Gerd Kanter, Martin Vihmann, Moonika Aava, Allan Toomra, Roman Fosti, Eleriin Haas, Jaak-Heinrich Jagor.

Ando Palginőmm ja Eleriin Haas.
Ando Palginőmm ja Eleriin Haas. Foto: Urmas Luik

Palginõmm alustas sportimist poistekambas, keskkoolis juhendasid teda Ilmar Lindam ja Endel Lukas, ülikoolis treenis Aleksander Rünga käe all. Võistles aastatel 1959–1961 TRÜ võrkpallimeeskonnas. Harrastanud heiteid, isiklik kettaheiterekord 46.93 (1965).

Palginõmmele on antud näiteks Pärnu linna vapimärk (2005), Valgetähe IV klassi teenetemärk (2006), Eesti kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia (2011), Euroopa kergejõustikuliidu treeneritöö auhind (2015). 

Ando Palginõmm.
Ando Palginõmm. Foto: Toomas Huik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles