Norralaste Pärnu õmblusvabrik laienes

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endistes Marati ruumides on kaks Norra ettevõtet,  neist üks, Protex Balti eile laienes. Kuigi enamik toodangust saadetakse Skandinaaviasse, tehakse kodulinnas ka Jõulu suusaklubi veste, mida Trimtex Balti juhataja Maiu Antsmaa näitab.
Endistes Marati ruumides on kaks Norra ettevõtet, neist üks, Protex Balti eile laienes. Kuigi enamik toodangust saadetakse Skandinaaviasse, tehakse kodulinnas ka Jõulu suusaklubi veste, mida Trimtex Balti juhataja Maiu Antsmaa näitab. Foto: Ants Liigus

Vana-Pärnus endistes Marati ruumides spordirõivaid, aluspesu ja diivanikatteid õmblev Protex Balti AS laienes Lille 4 Aide majja, järgmisel aastal kavatseb firma juurde palgata 30 õmblejat.

Haapsalu maantee 18 asuvas vanas Marati vabrikus on peavarju leidnud kaks norralastele kuuluvat ettevõtet: Trimtex Balti ja Protex Balti. 40 töötajaga Trimtex Balti teeb nädalas ligi 4000 orienteerujate, kergejõustiklaste, jalgratturite ja murdmaasuusatajate rõivast, 130 töötajaga Protex Balti on nende, Norra firma Jaanuse ja teiste allhankija. Kogu Eestis valmistab Protex Balti 140 000 toodet kuus.

Trimtexi kaubamärki poes ei kohta, sest tema tellijad on peamiselt Skandinaavia spordiklubid. Partii koosneb keskmiselt 20–25 esemest. Eesti tellijate osa jääb alla ühe protsendi, samal ajal valmistati vabrikus eile näiteks 40 suusaklubi Jõulu suusavesti.

Kui Trimtex tellimuse on saanud ja mudelid välja töötab, tellib ta õmblustöö Protexilt. Spordirõivas käes, trükib ta sellele sublimatsioonitrükki kasutades enda ja tellija kirjad, pakendab ja saadab kliendile.

“Oleme Baltimaade kõige suuremad sublimatsioonitrüki tegijad,” rääkis Trimtex Balti juhataja Maiu Antsmaa. Kui kolm aastat tagasi koos Protexiga Vana-Pärnus alustati, oli neil tööl neli inimest, nüüd on palgal seitse graafikut-disainerit ja hulk muid spetsialiste.

Protex Baltil on tootmisüksused Tallinnas, Tartus, Hummulis ja Pärnus. Tartus täidetakse praegu Norra armeesaabaste tellimust, ülejäänud paikades asuvad õmblejad. Firma Eesti peakontor asub Pärnus eile avatud Lille 4 ruumides.

Protex teeb Pärnus tööd kolmel liinil. Ühel toodetakse T-särke, aluspesu, lasterõivaid ja pealistrikoost esemeid, teisel spordirõivaid ning kolmandal diivanipolstreid ja -katteid. Ettevõtte tootmisdirektori Ulve Kulli andmeil tellib ligemale 40 protsenti nende toodetest Trimtex, 40 protsenti Norra villase pesu valmistaja Jaanus ja 20 protsenti moodustavad ülejäänud tellimused.

Eesti õmblejate töö on norralaste silmis hinnas. “Lähedus, täpsus, kvaliteetsus, tähtaegadest kinnipidamine,” loetles Kull eestlaste eeliseid hiinlaste ees. Kui veel hiljaaegu pakkusid Eesti õmblejatele konkurentsi leedulased, kes olid valmis tellimusi täitma madalama hinnaga, siis praeguseks on Leedus õmblejate puudus ja hinnad tõusnud Eestiga samale tasemele.

“Osa tellijaid tuleb juba siiapoole,” ütles Kull. Seetõttu otsustas Protex Balti oma tegevust Pärnus laiendada ja kavatseb järgmisel aastal juurde võtta 30 õmblejat.

Õmblejad leiavad Pärnus tööd Protexis, Wendres ja väikeettevõtetes. Protexis on neil päevane töö, kuus teenitakse tükitöö alusel 400–800 eurot. Keskmine on Kulli andmetel praegu 600 ringis.

Lille 4 viis ettevõte tootearenduse, müügi ja ühe osa õmblusest (diivanipolstrid, trikotaaž). Eile töötas seal kaheksa firma 80 õmblejast. Kui inimesi juurde palgatakse, leiab neist osa tööd Lille tänaval ja osa Vana-Pärnus.

Lille 4 asusid varem mööblipood ja Pajo trükikoda. Norralaste laienemine Pärnus andis Norra suursaadikule Eestis Lise Nicoline Kleven Grevstadile põhjust taas Pärnusse tulla ja kahe riigi järjest süvenevast koostööst rääkida. Kohal oli ka Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kes tundis rõõmu ettevõtte otsuse üle end just Pärnus laiendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles