Homme algab Eestis rahvaloendus

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülilihtne viis rahvaloendusel osalemise moodustest aimu saamiseks on vaadata laste suure lemmiku Jänku-Jussi vastavateemalist multifilmi.
Ülilihtne viis rahvaloendusel osalemise moodustest aimu saamiseks on vaadata laste suure lemmiku Jänku-Jussi vastavateemalist multifilmi. Foto: Ants Liigus

Homsest võivad huvilised arvuti taha rahvaloenduse küsimustikku uurima istuda, kes ei soovi rahvaloendajat koju oma elu kohta pärima lasta, saab kuu jooksul internetis küsimustiku ise ära täita.

Rahva ja eluruumide loenduse ankeet on alates 31. detsembrist kättesaadav aadressil www.REL2011.ee. Rahvaloendus kestab kokku kolm kuud, aga interneti vahendusel saab selles osaleda vaid kuu ehk homsest 31. jaanuarini.

Koos on lihtsam

Kuna küsimustikule vastamine võtab päris palju aega – neljaliikmelise pere puhul kulub selleks kindlasti üle tunni –, on hea teada, et peres ei pea iga täiskasvanu eraldi arvuti taha vastuseid toksima istuma, vaid piisab, kui üks kõigi eest töö ära teeb.

“Väga lihtne olekski, kui leibkond täidab koos,” soovitas rahvaloenduse kommunikatsioonispetsialist Karin Volmer. “Kui üks inimene teab teiste isikukoode ja muid andmeid, võib ta täita nii leibkonna ja eluruumide ankeedi kui leibkonna liikmete ankeedid.”

Kui ühe päevaga ei viitsi või ei oska kogu ankeeti internetis ära täita, võib vastused salvestada ja töö pooleli jätta ja mõnel omale sobival päeval samast kohast jätkata.

Volmer arvas, et ise internetis ankeete täites võib kuluda rohkem aega kui koju tulnud loendaja küsimustele vastates, sest küsimustikus esineb mõisteid, mida mõni inimene ehk ei tea ja peab kodulehelt järele uurima, ent loendaja oskaks kiiremini asja lahti seletada.

Kes oskab internetti kasutada, aga kodus arvutit pole, võib rahvaloendusel osaleda näiteks raamatukogudes, mis selleks puhuks on saanud ID-kaardi lugejad.

Internetipangast vastama

“Koostöös kultuuriministeeriumiga oleme ID-kaardi lugejatega varustanud kõik kesk- ja rahvaraamatukogud, mis selleks soovi avaldasid,” rääkis statistikaameti peadirektor Priit Potisepp. “Samuti on raamatukogud saanud juhendid e-loendusel osalemise kohta, et raamatukoguhoidjad oskaksid vajadusel inimesi aidata.”

Peale ID-kaardi pääseb loenduse keskkonda mobiil-ID või pangaparoolide (Swedbank, SEB, Sampo) abil. Enamikule inimestest ongi ilmselt lihtsaim ankeeti täitma minna otse internetipangast, valides avalike teenuste alt “rahvaloenduse”.

Kui infovoldikust ja statistikaameti kodulehelt loenduse kohta andmeid otsida tundub keeruline, saab hõlpsasti asja kohta aimu koos lastega Jänku-Jussi multikat vaadates. Nimelt valmis äsja portaali Lastekas.ee ja statistikaameti koostöös multifilm, kus Jänku-Juss ja tema pere tutvustavad rahva ja eluruumide loendust. “Multifilmis vaatame Jänku-Jussi pere näitel, kuidas rahvaloendus toimub, mida ja kuidas küsitakse,” seletas Lastekas.ee peatoimetaja Janika Leoste.

Neid, kes e-loendusel ei osale, külastab tuleva aasta 16. veebruari ja 31. märtsi vahel rahvaloendaja. Loendajate nimekirjades on ära märgitud aadressid, millel elavad inimesed on küsimustikule elektroonselt vastanud, ja seal nad uksele enam ei koputa.

Eelolev rahvaloendus on Eesti alal 11., esimene toimus 1881. ja viimane 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles