Sagedasemad küsimused

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis saab loendusankeedi täita rahvaloenduse veebilehel www.REL2011.ee kuni 31. jaanuarini.
Internetis saab loendusankeedi täita rahvaloenduse veebilehel www.REL2011.ee kuni 31. jaanuarini. Foto: Ants Liigus

Kas loendus on kohustuslik?

Loendusel osalemine on kohustuslik nagu kõigis arenenud riikides tavaks. Vaid usulisi veendumusi puudutavatele küsimustele vastamine on vabatahtlik.

Kus peab end loendama, kui ei ela rahvastikuregistrijärgses kohas?

Loendusankeeti tuleb märkida tegelik elukoht, mis võib erineda registreeritud elukohast. Loenduse tulemusel andmed rahvastikuregistris ei muutu.

Miks on loendust vaja, andmed on riigil registrites ju olemas?

Paljud registriandmed on aegunud ja osa vajalikke näitajaid puudub registritest üldse. Et loendusel tuleb koguda rahvastiku kohta põhjalikumad andmed kui elukoht, sugu ja vanus, on ainus võimalus andmed inimestelt küsida.

Osal inimestel on perekonnaseisu, sünniriigi, vanemate sünniriigi, kodakondsuse ja emakeele küsimuste vastuseväljad ankeedis rahvastikuregistri põhjal eeltäidetud, aga vajadusel saab neid parandada.

Kas peab ise oma ankeedi täitma, kui leibkonnaliige seda juba tegi?

Ei pea, kui leibkonnaliige on teie ankeedi täitnud ja kinnitanud. Soovi korral saab aga märgitud vastuseid parandada või täita enda kohta uue ankeedi.

Miks tekkis ankeedi täitmisel ootamatu viga (unexpected error)?

Sellised vead tekivad veebilehitseja “tagasi” (back) nupu kasutamisest või sama veebilehitsejaga järjest mitme inimese e-loendusel osalemisest. Tagasiliikumiseks tuleb kasutada ainult ankeedi sees olevat “tagasi” nuppu.

Kui täitmisel ilmub teade “ootamatu viga”, tuleb e-loenduse keskkonnast väljuda, brauseriaknad sulgeda ning uuesti avada ja sisse logida.

Kas saab täitmise katkestada ja pärast jätkata?

Soovi korral saab ankeedi täitmise katkestada ja endale sobival ajal jätkata. Katkestamiseks on ekraani ülemises paremas nurgas nupp “Välju”. Juba sisestatud andmed salvestatakse, hiljem saab uuesti sisse logida ja vastamist pooleli jäänud kohast jätkata.

Kas valesti täidetud ankeedi saab tühistada?

Ankeete tühistada ei saa. Kui täitmisel tehtud viga ilmneb pärast vastamise lõpetamist, tuleb ühendust võtta klienditoega.

Kas saab eraldi elavad vanemad ja lapsed ise e-loendada?

Iga isik saab täita vaid ühe leibkonnaankeedi. Seega on vanemate või laste eest võimalik vastata ainult siis, kui nad kuuluvad teiega samasse leibkonda. Ülikoolis või keskkoolijärgses kutseõppeasutuses õppijate elukohaks loetakse õppimiskoha eluruum, mitte vanematekodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles