Romek Kosenkraniuse pöördumine: Eriolukorrast Pärnus ja käitumisjuhised (5)

Romek Kosenkranius
Copy
Meer Romek Kosenkranius juhib praegu Pärnu linna kriisikomisjoni. 
Meer Romek Kosenkranius juhib praegu Pärnu linna kriisikomisjoni. Foto: Lilli Tölp

Täna hommikuks on Pärnumaal saanud kinnituse kuus uue koroonaviiruse juhtumit. Oleme valmis selleks, et viiruse levik laieneb, ja seetõttu on eriti oluline täita riigi ja omavalitsuste kehtestatud käitumisjuhiseid.

Pärnu linna kriiskomisjoni kehtestatud piirangute kohta saate lugeda siit.

Valitsuse eriolukorra käitumisjuhiseid saate lugeda siit.

Praegu on esmalt vaja mõelda oma tervisejulgeoleku peale ja käituda vastavalt. Mida see tähendab?

Inimestega kohtumised

Viige oma kohtumised teiste inimestega miinimumini: ei mingeid külastusi, kohtumisi, šoppamist kaubanduskeskustes, toitlustuskohtade külastamist, sõprade või vanematega koos ajaveetmist! Karantiinis viibimine tähendab seda, et inimene on kodus. See kehtib ka koolilaste kohta, kes jäävad esmaspäevast koduõppele. Ärge lahkuge kodunt äärmise vajaduseta.

Abi küsimiseks või teiste inimestega suhtlemiseks kasutage telefoni ja internetipõhiseid suhtluskanaleid.

Poeskäik

Kui tekib vajadus siiski minna poodi või apteeki, kasutage hingamiskaitsevahendeid ja vältige lähikontakti: inimesed peavad teineteisest olema vähemalt kahe meetri kaugusel. Samuti kasutage poodides võimalusel iseteeninduskassasid, jälgides rangelt hügieeninõudeid: puudutage nuppe-puuteekraane vaid kinnastes või desinfitseerige käed pärast toiminguid.

Pole mõtet toitu ja hügieenitarbeid suurtes kogustes kokku osta, sest kaubandusettevõtted on kinnitanud: tarneahelad töötavad ja ajutiselt tühjad riiulid on tingitud sellest, et kaupa ei jõuta nii palju välja panna, kui korraga ära ostetakse. Toidu kokkuostmise puhul varitseb oht, et see rikneb ja tuleb hiljem ära visata.

Kätepesu

Isiklik hügieen ja kätepesu on äärmiselt oluline. Eriti kätepesu. Parimad vahendid kätepesuks on ikkagi soe vesi ja seep. Desinfitseerimisvahendid on hädapärasteks olukordadeks, kui pesta ei saa.

Haigestumine

Iga inimene, kes tunneb end halvasti, kellel ilmnevad haigusnähud või kes on teadlik, et on kokku puutunud haigust kandva isikuga, peab koju jääma ja võtma telefoni teel ühendust oma perearstiga, et saada edaspidiseid juhiseid. Kindlasti mitte minna ise arsti otsima või võtta seisukohta: “Pole hullu midagi, mina ei haigestu ega nakata teisi!” Sellise käitumisega seate suuremasse ohtu oma tervise ja aitate kaasa viiruse levikule. Ja see on vastutustundetu käitumine!

Töökohad

Tööl käivad inimesed peavad jälgima kindlasti tööandja juhiseid. Tööandja otsustab, kas ja kui pikaks ajaks töötajad saadetakse sundpuhkusele, korraldatakse töö ümber eraldatud tiimides või lukustatud tsoonides, võimaldatakse kodukontorit või jätkatakse tööd kohapeal, rakendades kõrgendatud isikukaitsemeetmeid. Kui tööandja saadab töötaja koju haiguskahtluse tõttu, tähendab see rangelt kodus viibimist, mitte sõprade külastamist või töötamist teise tööandja juures.

Koolilapsed

Kriisikomisjoni otsusega on suletud kõik koolid ja huvikoolid. Palun ärge lubage oma lapsi trenni, võistlustele või sõpradega välja. Nutisõltuvus ei tee praegu halba, kuna interneti kaudu uus viirus ei levi.

Lasteaiad

Lasteaiad on avatud, kuna riigi toimimiseks on vaja tagada tööl käivate inimeste laste hoid. Lasteaedades rakendatakse lisahügieenireegleid. Kriisikomisjon soovitab lapsi, keda on võimalik kodus hoida, mitte lasteaeda viia.

Meelelahutus

30. märtsini on suletud kõik kultuuri- ja külakeskused, huviringid ja keelatud igasugune ühistegevus. Pärnu linnas on suletud vanemaealiste päevakeskused ja noortekeskused, samuti raamatukogud ja muud asutused.

Miks? Sest seal on inimeste kogunemise tõttu risk saada viirus. Tungiv soovitus on vältida rahvarohkeid kohti, mitte minna rahvarohketesse söögikohtadesse või ööklubidesse. Soovitav on mitte pidada erapidusid ja sünnipäevi, kuhu on oodata rohkem tuttavaid-sõpru.

Vaimne tervis

On oluline vältida paanikaga kaasa minemist ja ise seda juurde külvata. Mõistlik on hoiduda kuulujutte levitamast ja nakatunuid hukka mõistmast. Haigete inimeste vaenamine ja nende häbivääristamine ei tee neid terveks ega terveid haigeks. Muretsemise asemel tuleks järgida reegleid ja soovitusi. Eriolukord riigis tähendabki seda, et meie tavapärane elu käib teiste reeglite järgi ja kõik ei toimi tavapäraselt.

Õues käimine

Värskes õhus viibimine on lubatud, kuid seda kaasinimestest eemale hoides.​

Palun järgida terviseameti, riigi ja kohaliku omavalitsuse kriisikomisjonide juhiseid asutuste kodulehtedelt, meedia ja sotsiaalmeedia vahendusel ning kindlasti juhinduda nende korraldustest. Need ei ole välja mõeldud selleks, et inimesi kiusata, vaid vähendamaks ülinakkava viiruse levikut ja kaitsmaks inimeste tervist ja elu.

Rakendades kõik eeltoodud käitumisjuhiseid on meil võimalik kaitsta ennast ja oma peret ning kaaskodanikke. Nii saame meid ähvardava ohu seljatada.

Rahulikku meelt ja tugevat tervist!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles