Lihula Südamekodus nakatus kolm eakat naist

Pärnu Postimees
Copy
Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Pärnumaal 49 COVID-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest kaks proovi osutusid positiivseks.
Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Pärnumaal 49 COVID-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest kaks proovi osutusid positiivseks. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Terviseameti teatel testiti Pärnumaa inimesi koroonaviiruse suhtes ööpäeva jooksul 49 korral ja positiivseks osutus kaks proovi. Mõlemad positiivse proovi andnud on Lihula Südamekodu kliendid: 84- ja 86aastane naine. Lihula hooldekodus osutus positiivseks kolmaski analüüs, mis võeti rahvastikuregistri järgi Harjumaal elavalt 93aastaselt naiselt.

Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami sõnutsi testiti Lihula Südamekodus eile 84 klienti ja 40 töötajat.

Juhkami jutu järgi elavad kõik kolm positiivse proovi andnud eakat naist ühes majas ja koroonaviirusele viitavaid sümptomeid neil enne testimist ei olnud.

Juhkami ütlust mööda isoleeritakse nakatunud teistest sama maja 20 asukast ja neile luuakse omaette tsoon, mis on kavas eraldada kilekardinatega.

Kuidas hooldekodu kliendid võisid nakatuda, pole Juhkami sõnutsi päris selge, sest Lihula Südamekodu juhataja, kel tuvastati nakkus nädalavahetusel, ei ole nendega väidetavalt kontaktis olnud. Nakatunud naistega puutusid kokku juhatajaga suhelnud neli töötajat, kuid nende kordustestid andsid negatiivse tulemuse.

Nakkuse levimise tõkestamiseks ei tohi hooldekodu töötajad eri majade vahel liikuda ja haigetega kokku puutuvad töötajad peavad vältima kontakti kõigi teistega. “Nad liiguvad töö ja kodu vahet või hooldekodu pakub neile ajutist ööbimispaika,” ütles Juhkam.

Juhkami jutu järgi uuritakse veel, kas nakatunutega on kokku puutunud töötajaid, kes eile koroonaviiruse testi ei teinud.

Terviseamet kavatseb hoones, kus nakkus levis, teha järgmisel nädalal töötajatele uue testimise. Kui kellelgi avalduvad haigussümptomid, testitakse teda varem.

Terviseameti Lääne regiooni juhi ütluse kohaselt külastab täna hooldekodu infektsioonivolinik, kes jälgib, kuidas nakkuse tõkestamise meetmeid rakendatakse, kas isikukaitsevahendeid kasutatakse õigesti ja jagab nähtu põhjal soovitusi.

Lääneranna vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Kristina Kukk ütles, et Südamekodusse jõudnud nakkusjuhtumid tulevad kindlasti jutuks täna õhtul kogunevas valla kriisikomisjonis.

Kella 14 paiku andis Kukk teada, et kolmlele positiivse testi andnud naisele tehakse kordustest ja nad isoleeritakse kohalikku päevakeskusesse. Samuti pannakse karantiini kogu Südame Kodu naistemaja.

Pärnu maakonnas on alates märtsist tehtud 4 291 testi ja nakatunuid on tuvastatud 129 ehk positiivseks on osutunud kolm protsenti proovidest.

Koroonaviirus on nõudnud kaheksa pärnumaalase elu.

Koroonagraafik 14.05.20
Koroonagraafik 14.05.20 Foto: Pärnu Postimees

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1044 COVID-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest seitse ehk 0,7 protsenti olid positiivsed.

Peale kahe pärnumaalase positiivse testitulemuse tuvastati viirus viiel harjumaalasel.

Tänahommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 44 inimest, neist viis on juhitaval hingamisel. Tänaseks on haiglast koju saadetud koju saadetud 284 inimest, lõpetatud 294 haigusjuhtumit.

Tänase seisuga on 909 inimese (67,3 protsenti), haigusjuhtum lõpetatud ehk inimene on terveks tunnistatud. 442 inimese puhul (32,7 protsenti) on positiivsest testitulemusest möödunud üle 28 päeva, inimene ei viibi haiglaravil ja ootab tervenemise kinnitamist.

Eelmise ööpäeva jooksul laekus üks surmateatis: Saaremaal kodus lahkus elust 85aastane naine. Koroonaviirus on Eestis nõudnud 62 inimese elu.

Riigis on tehtud 67 130 esmast testi, nendest 1758 ehk 2,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles