Järelvaadatav Linnapea kuulutas välja jõulurahu

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius kuulutas täna õhtul raekoja uksel välja jõulurahu.

Kui varasematel aastatel on sündmust täiendanud pillimäng või valgusetendus, siis tänavu välditi rahvakogunemist ja vaatemänge ei korraldatud. 

“Pimeduse loor, nii otseses kui kaudses mõttes, varjutab lahkuvat aastat. Meie, põhjamaa inimesed, teame, et enne koidikut on kõige pimedam aeg, mida aitavad üle elada usk ja lootus. Usk ja lootus valguse ja parema homse ees. Meid aitab kunstlik valgus, kuid ennekõike valgus hinges ja südames,” sõnas linnapea. 

Kuigi viirusest tingitud olukord ei soosi tänavu pühadeajal lähedastega suhtlemist, pani linnapea rahvale südamele näidata üles hoolivust, tehes endast oleneva viiruse tõkestamisel.

“Jagage oma häid soove ja rõõme, ka nendega, kel ei lähe kõige paremini, kel valgus südames hakkab raskuste tõttu kustuma!” kutsus linnapea meeles pidama nõrgemaidki.

“Valitsegu jõulurahu! Olgu pere ja kodu teie kindlus! Tundkem rõõmu lihtsatest asjadest, olgem hoitud ja püsigem terved! Jäägu seljataha kõik negatiivne ja paistku lootus uude aastasse! Kaunist rahulikku jõuluaega, kus iganes te viibiks!” soovis Kosenkranius.

Kui eelmisel aastal kuulutati Pärnus jõulurahu välja Brackmanni maja rõdult Ringi tänaval, siis täna naasti traditsioonilisse kohta raekoja ette.
Kui eelmisel aastal kuulutati Pärnus jõulurahu välja Brackmanni maja rõdult Ringi tänaval, siis täna naasti traditsioonilisse kohta raekoja ette. Foto: Urmas Luik

Jõulurahu kuulutamine on üks vanemaid jõulutraditsioone põhjalas. Tava ajalugu ulatub 17. sajandisse Rootsi kuninganna Kristiina aega, kui ka kõige kurjemas ja kurvemas olukorras eraldi rahu välja kuulutati.

Jõulurahu väljakuulutaja oli kombekohaselt linnapea või raesekretär, kes täitis seda ülesannet jõululaupäeva keskpäeval. Meil taaselustati sajanditetagune tava taasiseseisvunud Eestis.

Jõulurahu kestab 13. jaanuarini, mil rahvakalendris tähistatakse  kanuti- ehk nuudipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles