Hansagümnaasium tutvustab kohalike loomingut

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Huvitun ise ka kunstist ja sellepärast Bruno Sõmerist uurimuse koostasingi,” ütles Pärnu Hansagümnaasiumi 12. klassi õpilane Liis Tšebotnikova, seistes kooli galeriis kunstniku kollaa˛ide juures.
“Huvitun ise ka kunstist ja sellepärast Bruno Sõmerist uurimuse koostasingi,” ütles Pärnu Hansagümnaasiumi 12. klassi õpilane Liis Tšebotnikova, seistes kooli galeriis kunstniku kollaa˛ide juures. Foto: Ants Liigus

Pärnu Hansagümnaasiumi esimese korruse valgusküllases fuajees on üleval kodulinna kunstniku Bruno Sõmeri kollaa˛id, see on legendaarse meistri tööde kolmas näitus, mille ta sealsete õpilaste ette toonud.

“Kunstnikele on see veel avastamata pind,” nentis kooli huvijuht Lea Lips. “Hoone renoveerimise järel panime siin esimesena üles Peeter Somelari maalide näituse, tahame tutvustada pärnakate loomingut, et õpilased teaksid, kes on meie ümber.”

Lipsu ütlust mööda ei pea kunstnikud ja fotograafid kartma, et koolimajas nende tööd kuidagi kahjustada saaksid. Fuajee on turvatud nii jälgimiskaamera kui ustega ning eesmärk on pakkuda vaatajatele loomingust elamus, avardada nende tunnetust.

Legendaarse kunstniku, Tartu kõrgemas kunstikoolis Pallas õppinud Bruno Sõmeri kohta on koostanud põhjaliku, üleriigilisel kodu-uurimiskonverentsil tutvustatud uurimuse Hansagümnaasiumi 12. klassi õpilane Liis Tšebotnikova, keda juhendas õpetaja Sarmite Tammekivi.

“Huvitun ise ka kunstist ja sellepärast niisuguse uurimuse koostasingi, Sõmeri on huvitav inimene ja ainus, kes Pallase lõpetanutest Pärnus elab,” rääkis uurimistöö autor.

Tšebotnikova märgib oma kirjatöös, et Pärnus sündinud Sõmeri loomingut ei ole kunstikirjutistes seni tervikuna käsitletud, kuigi Eesti kunstielus on ta aktiivselt osalenud 1947. aastast. Kõnealune uurimus tunnustatud meistri ja Pärnumaa kultuuripärli 2006 kohta põhineb kirjanduslikel allikatel, publikatsioonidel, vestlustel kunstnikuga tema kodus ja Sõmeri kaasaegsete arvamustel.

“Õpilase kohta on see uurimus korrektne, kuigi Pallase ajast on seal vähe juttu,” lausus Sõmeri, kes alustas Tartus oma koolkonda kujundavas kunstikoolis õpinguid 1942. aastal.

Sõmeri arvates on tunnustamist väärt koolide püüdlused leida oma näitusepinda ja kutsuda kohalikke kunstnikke enda loomingut tutvustama. Enne kollaa˛e olid Sõmeri töödest Hansagümnaasiumis vaadata tema akvarellid ja tahvelmaalid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles