Riik pakub meretuulikute talumise eest napilt üle 100 000 euro, kohalikud küsivad miljonit (2)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Kihnu vallavanem Ingvar Saare sõnas, et 100 000 euro eest, mida riik praegu pakub, ei saa saarele kuurigi ehitada. Fotol droonikaader Kihnu saare rannikust.
Kihnu vallavanem Ingvar Saare sõnas, et 100 000 euro eest, mida riik praegu pakub, ei saa saarele kuurigi ehitada. Fotol droonikaader Kihnu saare rannikust. Foto: Mailiis Ollino

Ehkki veel pole asutud uurima meretuulikute sobivust Kihnu ja Häädemeeste ranniku lähedale, käib tuline arutelu, kui palju peaks kohalikele maksma hüvitist tuugenite talumise eest.

Pakutavaga pole rahul kumbki vald, kuhu kavandatava Liivi meretuulepargi rajatised paistavad. Summa on nende hinnangul ääretult tagasihoidlik.

Eelnõu järgi võiks kohalikele maksta hüvitist üks kuni kolm protsenti meretuulepargi hoonestustasust, mis teeks Liivi meretuulepargi mõõtu ehk 1000megavatise pargi puhul 140 000 – 420 000 eurot aastas. See summa omakorda läheks võrdselt jagamisele nende omavalitsuste vahel, mis asuvad tuulikutest alla 20 kilomeetri kaugusel. Liivi meretuulepargi puhul pretendeeriks riigi pakutud hüvitisele Häädemeeste, Kihnu ja Pärnu.

Häädemeeste vallavanem Karel Tölp ütles, et taluvustasu peaks olema seotud sellega, kui palju elektrit toodetakse ehk kui palju meretuulepark tulu toob.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles