Iga nädal enam kilo ei kao

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Klaus hoiab käes näidisportsjonit, Teet Roosaar piidleb kommi, mida ta töökaaslaselt laenas.
Karin Klaus hoiab käes näidisportsjonit, Teet Roosaar piidleb kommi, mida ta töökaaslaselt laenas. Foto: Urmas Luik

Pärast Figuurisõpradega liitumist olen viie nädalaga alla võtnud viis ja pool kilo. Esimesel nädalal kadus 1,7 kilo, hiljem on kaalulangus poole ja ühe kilo vahele jäänud.

Veidi muret teeb, et toiduportsjonite suurus pole muutunud, küll aga nende sisu. Liha asemel on taldrikul rohkem juurvilja, lihatükid üritan valida vähem rasvased. Alati see ei õnnestu, siis tuleb liha vähem ja juurvilja rohkem võtta.

Hommikul kõht täis

Hommikusöögi kogus on suurenenud. Kui varem sõin kohvi kõrvale kaks võisaia, siis nüüd teen väikese kausitäie putru ja võtan kaks võileiba kõrvale. Soovitavalt juustuga, et päeva piimatoodete normi täis saada, sest piima ma ei joo ja muid piimatooteid lõuna- ja õhtusöögilaual enamasti pole.

Ükskord proovisin pakki lahjat kohupiima osana lõunasöögist. Ei sobinud hästi lihaga kokku, ilmselt tuleb seda eraldi süüa.

Lõunasöögi kogust käib kogu uudistetoa kollektiiv vaatamas. Olen üritanud kinni pidada põhimõttest, et veerandi taldrikust moodustab liha või kala, veerandi kartul, riis või makaronid ja poole juurviljad. Segudega tuleb ettevaatlik olla, kõige parem on pool taldrikust hapukapsast või porgandisalatit täis kuhjata ja ülejäänu muud panna.

17–18 ajal söödavad õhtusöögid lõunast suurt ei erine, kuid 20–21 paiku tahaks nagu midagi veel. Olen sel ajal söönud puuvilju ja/või joonud tomatimahla, mõnikord võtnud mõne õlle. Vahel söön puuvilja liiga vara, siis läheb hiljem kõht tühjaks.

Ükskord neelasin tund enne südaööd alla kaks juustuleiba, sest kõht oli tühi. Hiljem toidupäevikut uurides järeldasin, et oleks pidanud need leivad lõuna- ja õhtusöögi ajal ära sööma.

Samuti on ilmselt seos hommikuse pudru ja õhtuse näksimise vahel.

Saatan kipub kiusama nädalavahetustel. Vanematele inimestele, kes on elus nälga tundnud, pole mõtet seletada, et sa valid toite. Parem pakutud muna ja praesink vastu võtta ning rohkem salatit ja leiba kõrvale nihverdada, et kõht kiiremini täis saaks.

Ühel nädalavahetusel tegi naine pannkooke. Kõhklesin, kas võtta kuus või kaheksa väiksemat pannkooki, valides lõpuks kaheksa. Hiljem hakkasin mõtlema, et pannkoogid on tegelikult “tühi” toit: kõhtu neist täis ei saa, kogud niisama kaloreid.

Ära loobu, kuid võta vähem

Üks kolleegidest armastab mulle pärast lõunasööki kommi pakkuda. Võtan alati kaks, sest siis muutub ta nukraks. Rohkem ma neid nagunii ei söö ning paar kommi või tükk kooki ei oma kaalulangetamisel mingit tähtsust.

Seda muidugi juhul, kui magusaga piiri pidada suudad. Enamik meist oskab alkoholikoguseid kontrollida, magus võib tekitada täpselt samasuguse sõltuvuse.

Kui kümme aastat tagasi suitsetamise maha jätsin, närisin asendustegevusena nätsu. Samamoodi võiks vist praegu porgandeid järada? Juurviljade söömine peaks magusaisu vähendama.

Figuurisõprade voldikus soovitatakse enne õhtust peolauda eelmisi toidukordi mitte ära jätta, vaid teha need natuke kesisemad. Samal päeval tuleks juua rohkesti vett ja peolauas väiksema rasvasisaldusega roogi eelistada.

Minul pole veel väga pikka peolauas istumist olnud, küll aga üks Rootsi laua kogemus. Võtsin päris palju kastmega valget kala, aga jätsin osa ahjukartuleid järele, sest nad ujusid rasvas.

Huvitav oleks teada, mis mu kehakaalust nelja nädala pärast saab. Lendan esmaspäeval Vietnami ja lähen sealt edasi Kambodžasse. Kes tahab, võib reisi käiku Pärnu Postimehe veebiküljelt jälgida.

Kuuks ajaks mereannidieedile

Kagu-Aasias peaks ees ootama palavus ja võrdlemisi tervislik toit. Kui Sihanoukville’is asuv eestlaste hotell välja arvata, on kõik road võõrapärased ja Eesti toidust natuke vürtsikamad.

Kaalulangetamisele mõjuvad peki päikese käes praadimine ja mereannid tõenäoliselt hästi, kuid igaks juhuks tasub olla ettevaatlik. Väike kõhulahtisus pole probleem, pigem peidetud rasvasisaldus.

Üritan kõhu hommikul kõvasti täis süüa ning võib-olla jätan lõunasöögi palavuse või teel olemise tõttu vahele. Juua tuleb hästi palju ja kohalikele “ei” öelda, kui nad sind paarisaja meetri kaugusele vedada soovivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles