Juhtkiri: Kas tahame Sven Mikseri valitsust?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond on uue liidriga leidnud uue hingamise. Sven Mikser on suutnud sotsid madalseisust välja tuua, aga see pole ainus põhjus, miks nende toetus jõudis 30 protsendini ning erakondade reitingutabeli eesotsast kukutati seal kaks ja pool aastat olnud Reformierakond.

See, et oravate maine on sotside omast protsendi võrra väiksem, on statistiliselt tähtsusetu, aga ikkagi. Opositsioonierakondadest pole ühelgi ette näidata midagi võrreldavat sotside saavutatuga.

Sotside edu põhjust iseloomustas kõige kujukamalt eilne Postimees: sotsidel on õnnestunud toimida toimimata, sest poliitikas pole nad tõesti midagi teinud. Sotsidel ei ole saavutusi, kuid nende tugevus seisneb selles, et niisamuti ei ole neil suuri ebaõnnestumisi, pahandusi.

Sven Mikser on seadnud ambitsioonika eesmärgi võita järgmised riigikogu valimised. Kas tahame üksnes näha uusi nägusid või ihaleme nendega koos uudset poliitikat?

Eesti Ekspressi arvates oleks tegelik uus poliitika palkade, lapsetoetuste ja pensionide tõstmine, päästekomandode ja gümnaasiumide säilitamine. Tõenäoliselt tuleks kõigeks selleks võtta valitsusel laenu, sest riigieelarve piires raha ümberjagamisest ei piisaks.

Muidugi võiks hakata Eestis rikkust ringi jagama. Astmeline tulumaks, automaks, kinnisvaramaks, ettevõtte tulumaks, luksuskauba maks, rahatehingute maks.

Eesti Ekspress küsiski, kui paljud meist oleksid nõus üle minema karmile maksusüsteemile, kurtmata hiljem, et Eestis on maksud liiga kõrged. Sotside poliitika saab olla kas laenamine kulutamiseks või maksustamine. Muud variandid tähendaksid praeguse poliitika jätkumist pärast järgmisigi riigikogu valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles