Kalev Vilgats: Võitlus öörahu eest viib viimasegi une

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Urmas Luik

Kunagi öeldi, et kolmandat maailmasõda ei tule, ent võitlus rahu eest ei jäta kivi kivi peale. Sama võib öelda suvise öörahu osalise lühendamise arutelu kohta. Kohati väga kategoorilised seisukohad ähvardavad viia viimasegi une. Ent märtsi lõpp on käes ja üsna pea on öörahu asjus vaja selgust, sest suvised plaanid tahavad tegemist.

Pärnaka arvamus

Olen läbinisti pärnakas teist põlve, sest minu vanaema elu jagunes enam-vähem võrdselt maa- ja linnaperioodiks. Ema on juba ülekaalukalt linnainimene ja nii minagi. Elan Rääma linnapoolses servas.

Paljude suvede keskmine kogemus kinnitab, et ilusa ilmaga hakkab Pärnu nädalavahetusel vaikseks jääma alles kella nelja paiku hommikul. Kuigi välikohvikud ja terrassid sunnitakse keskööks vaikima, jätkub pidu ööklubides ja varahommikuni avatud kõrtsides. Kuna tavaliselt juuakse nii aru peast kui rahasent taskust, algab millalgi vaevaline teekond koju. Kes laulab, kes norib tüli, kes toob aeg-ajalt valjult kuuldavale arusaamatuid häälitsusi. Suveöine Pärnu on liigi- ja häälterohke.

Ma ei usu, et nädalavahetuse suveöödel midagi senisest oluliselt halvemaks (ammugi paremaks) muutub, kui teatud tänavatel ja rannas öörahu lühendada. Osa söötjaid-jootjaid ja lustitajaid teeniks lisaraha.

Magatajatel on aga nina vingus ja tundub, et märkimisväärne arv linlasigi on valmis senisest lühema öö pärast protestima. Põhjuse leiab alati. Näiteks Kuninga 13 elanike ületeenaaber on Alexi maja. Seal korraldatakse Soome puhkajatele suvel õues karaokeõhtuid. Osa soomlannasid on, teadagi, konkreetsed naisterahvad: alla tunniga tõmmatakse nina täis ja jõutakse eksiarvamusele oma lauluoskuse suhtes. Keskööni kostvat karaoket, õigemini purjus naiste röökimist mikrofoni kirjeldas toimetuses üks lustihoovi ületeenaabreid.

Ometi ei kujuta ma endale kuidagi ette, kuidas Toomas Kivimägi ja Romek Kosenkranius kell 22 suvel kogu linnale teki peale tõmbaksid, Jane Mets patja kohendaks ja Meelis Kukk öökapile proteeside leotamiseks veeklaasi tooks.

Oleks loomulik, et kesklinna majutuskohad hoiataksid kliente, et suveürituste tõttu võib unnesuikumine võtta vahel rohkem aega. Veel parem, kui Pärnusse tulev puhkaja ise arvestaks hilisöise melu tõenäosusega südalinnas ja otsiks öömaja äärelinna üksjagu vaiksematelt tänavatelt, kus samuti leidub mitmesuguseid majutuskohti.

Linnavalitsuse võimalused

Pärnu Postimehe püsiliini küsitlus öörahu kestuse suhtes ei ole kindlasti ülima tõe väljendaja, ent üle 50 protsendi vastanutest oli suvise öörahu senise algusaja, kesköö poolt. Kummati arvan, et see arv on üsna tõelähedane.

Sellegipoolest on linnavalitsusel mitu võimalust.

Analüüsides vastukaja linnavõimu aruteluettepanekule ja ajakirjanduses jätta kellaajad muutmata.

Üritada tuua rohkem elu linna ja tulla vastu neile, kes suvistel nädalavahetustel sooviksid kaubelda-teenindada ja teenida kella kaheni öösel. Mõni majutaja on sel juhul lubanud linna kohtusse anda. Huvitav, kas lühema öörahu taotlejad läheksid samuti kohtusse, kui nende soovi ei peaks arvestatama? Siis on linn küll patiseisus: kuidas ka ei toimiks, kohtusse kaevatakse igal juhul!

Kompromiss võiks olla, et katseliselt lubataks kahel nädalavahetusel ametlikku melu kella kaheni öösel. Kui ei suudeta tagada turvalisust ega korda ega peojärgset koristust, hakkab kell kahe korra asemel lööma taas 12 korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles