Kalev Vilgats: Ahjupuude müüjad pole liigkasuvõtjad

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hiljutine artikkel ”RMK müüb kütet tihumeetrites“ tekitas inimestes, kes küttepuude tegemise ja müümisega elatist teenivad, tunde, nagu oleksid nad liigkasuvõtjad ja RMK on tulnud ahiküttega majade omanikele vastu, päästes nad eraettevõtjatest küttepuudemüüjate käest, kirjutas üks sellel alal tegijatest enda ja veel mitme kolleegi nimel.


Kõigepealt häiris neid see, et RMK asjamehed valetasid häbematult tihumeetri ja ruumimeetri kohta. Viis aastat küttepuude tootmise ja turustamisega tegelnud ettevõtja teab täpselt, et ühest tihumeetrist kolmemeetristest puudest saab saagides, lõhkudes ja riidastades 1,2-1,5 ruumi puid (olenevalt, kas tegemist on leht- või okaspuuga), mis on rusikareegel, mitte kaks ruumi, nagu väideti RMKst.



Küttepuude tootjad on valmis eksperimendiks. Toogu RMK ettevõtja tootmisplatsile kümme tihumeetrit kolmemeetrisi lehtpuid, samasuguseid, nagu oli näha artikli juures pildil.



Saetakse, lõhutakse, laotakse riita ja mõõdetakse üle. Ettevõtja pakub, et kümnest tihumeetrist saab 13-15 ruumi puid, peale selle hunniku saepuru, lõhkumisest tekkinud kiile ja klotse ehk mittestandardset puud. Kas RMK on valmis eksperimendiks?



RMK väitel maksab tihumeeter kolmemeetrisi puid kojutoomisega 478 krooni. Kahega jagades oleks ruumimeetri hind 239 krooni.



Konks on aga selles, et need tihud tuleb saagida, lõhkuda ja riita laduda (kuivatamisest rääkimata). Ruumimeetri lõhkumine, saagimine ja riita ladumine maksab ettevõtjale puude pikkusest sõltuvalt 70-120 krooni. 239+120=359 krooni. Kui arvutus läbi teha koefitsiendiga 1,2-1,5 ruumimeetrit tihumeetri kohta, on tulemus veel kallim. Seega, 450 krooni ruum 50sentimeetrisi puid kliendi õuel on igati kliendisõbralik ja normaalne hind.



Ettevõtjale jäi silma, et metskonna ülem kiitis artiklis puuvirna, kus oli saarepuidki. Küttepuude tootja aga kaotas oma lihtsameelsusest kliendi, kui kiitis kaupa, et riidas on saarepuidki. Ostjast vanahärra ütles, et on ise vana, ahjud vanad, pension väike ja saarepuudega küttes lõhub ahjud ära, uut ei jõua ehitada. Tema tahtis hoopis leppa - kaup jäigi katki.



Toimetusega suhelnud ettevõtja ütles, et vajadusel pakub täisteenust. Puud laotakse kuuri või riita, kui memm või taat ise ei jõua. Paljud tellivad puid konteinerites, kuhu mahub kaks ruumimeetrit, mis on oluline ajavõit. Konteinerid tuuakse kohale ja tõstetakse kraanaga kliendiga kokku lepitud kohta.



RMK ei peaks oma kaupa kiites valetama ega teiste kaupa laitma, oli ettevõtja moraal.



Majaomanikel on alati valikuvabadus, isetegemisrõõm, millele lisandub hulk saepuru ja prahti, mille maksumus on veel 50 krooni prügikonteineri tühjendamise eest.



Oma tööd inimene rahasse ümber ei arvesta. Ometi võib osta täisteenuse - halupuud kliendi õuel, mis on loomulikult kallim. Võrdluseks: Pärnust Talile võib sõita nii sapaka kui mersuga, küsimus on mugavuses ja kiiruses. Valik on klientide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles