Amplililled õitsevad emadepäevast sügiskülmadeni

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi aianduskeskuses praktikal Pirgit Agafonov istutab amplisse ripp-petuuniate vahele põnevaid lillasid lehti kasvatavad ipomead.
Tootsi aianduskeskuses praktikal Pirgit Agafonov istutab amplisse ripp-petuuniate vahele põnevaid lillasid lehti kasvatavad ipomead. Foto: Urmas Luik

Täna-homme on päevad, mil ostetakse aastas kõige enam lilli. Miks mitte kinkida oma kallile emale lilleampel, millest jagub lillerõõmu pooleks aastaks.

Kes veel omanäolisem olla tahab, võib amplisse lillede asemele istutada hoopis maasikaid, tomateid või teha sellest rippuva maitsetaimede palli, millest ema kogu suve pere söögilauale maitserohelist näpistada saaks.

Pärnus Allika tänaval tegutseva Tootsi aianduskeskuse juhataja Tarvo Alvet soovitas kasutada rippvaase, millel külgedelgi istutusaugud: nii saab kasvatada eriti koheva lillekera. Sellises potis ei peagi kasvatama tingimata rippuvaid lilli. “Ei pea panema näiteks ripp-petuuniaid, vaid võib istutada palju odavamad tavalised petuuniad. Tegelikult kasvakski neist ilusam kera,” selgitas ta.

Ehkki aiandusspetsialistid soovitavad kasvatada ühes amplis eri taimi, siis inimesed ei julge seda veel eriti sageli teha. “Moes on mitmekesisus,” sõnas Alvet.

Tõsi, päris omapäi ei tasu võhikul mitut sorti taimi-lilli ühte potti istutama hakata, sest taimede vajadused erinevad. Näiteks lobeelia tahab väga palju kastmist, suvel palavaga koguni kaks korda päevas, aga raudürt ja pelargoonid vajavad vett hoopis harvemini. Samuti on erinev taimede tuule- ja päikesetaluvus.

Küll otsivad inimesed uudseid taimi. “Inimesed tahavad aina uut proovida. Igal kevadel tullakse uksest sisse ja küsitakse, mida põnevat pakkuda on,” rääkis Alvet. “Meil on tänavu müügil näiteks mustad ripp-petuuniad. See on täiesti uus aretus, meie saime need Hollandist.”

Rohkem lehti

Amplid ja lillekastid saaks huvitavamaks muuta, kui lillede sekka istutada lehtdekoratiivseid taimi. Hall käokuld on neist tuntuim, aga katsetada tasuks näiteks ipomeaga, mida on nii kollakate kui lillakate lehtedega. Kes mäletab, siis need kasvasid mullu Pärnut ehtinud lilletornides.

Põhjapoolsel rõdul või terrassil võib amplis kasvatada lobeeliat, tiiviklille ja fuksiat, petuuniagi õitseb seal ilusasti. Seevastu pelargoon ja raudürt tahavad kindlasti päikest. Tuulisel kohal annab kasvatada tiiviklille ja raudürti. Petuuniad on erinevad: osa kannatavad tugevat tuult, teised mitte.

“Tiiviklille teavad inimesed veel vähe, aga see on väga tänuväärne lill. Jah, kevadel pole ta ehk tõesti silmatorkav, aga juuliks läheb hästi paksult õisi täis ja õitseb sügisel külmadegagi väga pikalt,” kinnitas Alvet. Vähem tuntud lilledest soovitas ta proovida amplis kasvatada näiteks kaksikkannust.

Plastmass või kookos

Istutustööks amplit valides on poodides enamasti pakkuda kas plastmassist või kookosest valmistatuid. Kookos näib küll silmale ilusam, kuid tähtis on teada, et muld kuivab neis kiiremini läbi. Selle vältimiseks võib pottidesse panna kile, mille põhja tuleks liigse vee äravooluks augud torgata.

“Kookospottides soovitan ma kindlasti kasutada kastmisgeeli, muidu kuivab tuule käes muld neis kiiresti läbi,” sõnas Alvet.

Kastmisgeel lihtsustab suvel amplilillede hooldust, kuna vähendab kastmisvajadust umbes 40 protsendi võrra. Samuti võiks istutustöö ajal mullasse segada pikatoimelist väetist. Vastasel juhul peaks lillekaste ja -ampleid korra nädalas väetama.

Kui istutustöö käigus taime pisikesest kasvupotist välja võttes on näha, et mullapall on tihedalt juurtest läbi põimunud, võib need julgesti lahti harutada ja kärpida, siis juurdub taim amplis kiiremini ja saab paremini vett kätte. Noorte taimede puhul on väga oluline, et neid üle ei kastetaks, sest liiga märjas mullas kipub pisike taim mädanema minema.

Kui istutustöö tehtud, näeb rippvaas esialgu niru välja, aga päevaga kosuvad taimed juba ilusaks. Lilleamplid võib juba julgelt välja riputada, kuid siiski tuleb meeles pidada, et enamik suvelilli kardab öökülma. Samal ajal rõdule ja terrassi laes rippuvate taimedeni mõnekraadine öökülm üldjuhul ei jõua, aga igaks juhuks tasuks amplid külmematel öödel tuppa tuua.

Praegu müüakse veel palju võõrasemasid, ampliteski. Kui neilt närtsinud õienupud korralikult ära noppida, õitsevad nad jaanipäevani kindlasti, ent kui kuumal ajal lill jahedamasse kohta viia ja varsi kärpida, näeb õisi sügiseni.

Toidutaimed rippuma

Viimastel aastatel on menu saatnud amplimaasikaid. Alvet räägib, et on amplis kasvatanud tavalisi maasikaidki. “Väga edukalt kasvavad ega lähe mädanema, nagu vihmasel suvel niiske maa peal kipuvad minema,” sõnas ta.

Pluss on seegi, et amplist saab marjad varem kätte, kui see päikese kätte sättida. Maasika kõrvale samasse potti ei tasu muid taimi panna, sest maasikas kasvab jõudsalt ja varjutaks naabrid.

Aukudega amplipotis annab edukalt kasvatada maitsetaimi, ühte auku võib istutada basiiliku, teise peterselli ja peale põõsastilli.

Kui kasvatada amplis toidutaimi, ei tasu mulda lisada kastmisgeeli. Samuti tuleb väetamise puhul jälgida, et väetis tõepoolest söögi kasvatamiseks sobib. Praegu on poodides rikkalik valik igasuguseid looduslikke väetisi, näiteks kanakaka ja mereadruga, mis sel puhul hästi sobivad.

Õige hoolduse korral õitseb mais ostetud ampel sügiskülmadeni. Selleks tuleks taimi regulaarselt väetada, äraõitsenud nupud pidevalt ära korjata ja pikaks veninud võrsed kärpida.

“Kärpimist ei tasu karta, lill võib olla nädal aega küll pisut niru välimusega, aga varsti on ta taas õisi tulvil,” rääkis Alvet. “Lõikamine soodustab uute kasvude ja õite tulekut ning lill hakkab veel rikkalikumalt õitsema.”

Võimalusel seadke amplid katuse alla, nii püsivad taimed kauem ilusad.

AMPLISSE SOBIVAD:

ripp-petuunia,

pelargoon,

värdfuksia,

südajas suutera,

tiiviklill,

roosbegoonia,

kaksikkannus,

fuksia,

käokuld,

ripp-kipslill,

ripp-raudürt,

luuderohi,

amplimaasikas,

ripptomat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles