Kuursaali tänavune esisuupiste on Pärnu räim

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kattri Hurt kuursaali Pärnu suupistega 2012. Aukoht menüüs ja tööpakkumine.
Kattri Hurt kuursaali Pärnu suupistega 2012. Aukoht menüüs ja tööpakkumine. Foto: Ants Liigus

Pärnu kuursaal otsis koos Pärnumaa kutsehariduskeskusega Pärnu suupistet 2012 ja tihedas konkurentsis rebis ennast esimeseks Pärnu räim, edestades väga napilt juustu-peekoniampsu.

Kuursaali rahva mõte oli igati üllas: pakkuda kohalikele kokanduse eriala õpilastele võimalust mõelda välja ja teostada suupiste retsept. Kuursaali juhataja Hanno Värk soovis nii tunnustada Pärnus õppivaid kokandusõpilasi ja ühtlasi said noored oma oskusi avalikult demonstreerida.

Konkursist võttis osa 11 originaalset retsepti, lõppvooru valiti kuus paremat.

Parimale suupistele on koht kuursaali menüüs ja võitja saab tööd sealses kokkade meeskonnas.

Kuidas räim koha kätte näitas

Kattri Hurt esitles nugade-kahvlitega relvastatud žüriile Pärnu räime tempura tainas. Mõnusalt krõbe ja mahlane, viis rasvane räim mõne sidrunilõigust pigistatud mahlatilgaga keele alla. Kuna peale krõbeduse, mahlasuse, maitse ja väljanägemise tuli hinnata Eesti ja Pärnu päritolu, tekkis elav arutelu, kas tempura tainast saaks nimetada kuidagi teisiti. Selgus, et saabki: Pärnu räim jäätainas.

Tõsi, kuna räim valmistatakse koos rootsuga, peab tulevikus teenindaja klienti sellest teavitama. Rootsu eemaldamisel poleks aga suupiste enam see, mille kokk välja mõtles.

Jagna Kuusk pakkus hindamiseks juustu-peekoniampse. Pealtnäha tavalisi juustupalle meenutav suupiste hakkas silma sellega, et peekon polnud peenestatud, vaid juustu sees ühe terve viiluna. Tõeline kaloripomm, millele hiljem lisatakse žürii soovitusel kaste. Kellel kehakaal liiga teeb, peab juustu-peekoniampsuga olema väga ettevaatlik.

Kaisa Kotteri kananagitsad dipikastmes esindasid võistlevatest suupistetest ainsana kanaliha. Dipikastmesse oli kokk seganud vist pea kõiki maitseaineid, mida kuursaali köögist võtta oli. Huvitav maitsebukett suus.

Pirgit Selart valmistas viinas marineeritud kilu kodujuustuga. Ümarale musta leiva alusele oli asetatud pallike maitsestatud kodujuustu ja üle selle kõige kulges sillana hõbedane kilu. Hästi tahe suutäis ja pilku püüdis kilu kasutamisviis. Tavaliselt näeme selliseid kalasuupisteid rullikeeratuna.

Oh, kaunis hetk, sa viibi veel!

Kerno Variko kõditas maitsmismeelt paneeritud kala tillimajoneesikastmega. Kalaks oli valitud koha. Üksmeelselt leiti, et koha peaks rohkem olema, sest head maitset said tunda vaid esihambad. Paraku on koha suure nõudluse tõttu üle mõistuse kallis.

Oh, kaunis maitsmishetk, sa viibi veel! Viimasena lisas Kevyn Tölp võistlustulle peterselli pesto ja metsaseenekattega üleküpsetatud saiakorvikese. Žüriis tekitas elevust, mida kujutab endast saiakorvike. Selgus, et tegemist oli tainarulli alt läbi lastud röstsaiaviiluga, mis asetatud seejärel muffinivormi ja ahjus üle küpsetatud. Siinkirjutaja pidas suupistet algul taimetoitlaste lõksuks, kuid selgus, et täidises oli pisut sinkigi. Sellisest suupistest ainult elakski! Lihtne ja algupärane!

Otsus tuli kiirelt ja üksmeelselt: suupiste 2012 on kuursaalis Pärnu räim jäätainas.

Räimele hingasid kuklasse juustu-peekoniampsud ja saiakorvike. Tegelikult olid punktivahed suhteliselt väiksed ja tunnustuse teenisid ära kõik finalistid.

Kuursaali hooaeg algab juunikuuga ja siis saavad huvilised võitnud suupistet proovida. Selleks, et räim alati saadaval oleks, peab ilmselt leppima kokku selle kalaga varustamises ka siis, kui pole räimehooaega.

Kuigi kokkadel oli oma mõttetöö valmistamiseks aega nii palju kui vaja, huvitas kuursaali töötajaid mõistagi optimaalne valmistamisaeg, mis kulub serveerimiseni, kui eeltööd on tehtud, sest klienti ei saa lasta kaua oodata. Nende suupistetega ei peaks palju aega minema.

Mida aga ootavad ülejäänud pubid-söögikohad? Vaadake oma kesised suupistete valikud üle ja helistage Pärnumaa kutsehariduskeskusesse!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles