Strandi peakokk pärjati esimeseks Superchefiks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strand peakokk Lauri Erm koos oma meeskonnaga pälvis "Grillfestil" toimunud tippkokkade mõõduvõtmisel Superchefi tiitli.
Strand peakokk Lauri Erm koos oma meeskonnaga pälvis "Grillfestil" toimunud tippkokkade mõõduvõtmisel Superchefi tiitli. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus “Grillfestil” peetud kokkade võistluse "Superchef" võitis restorani Strand peakokk Lauri Erm oma meeskonnaga.

Võistlusel hinnati võrdsete punkidega eelrooga, pearooga lihast ja desserti. Maitsepunktid roogadele andsid valdava osa arvestusest. Punkte andsid veel serveerimisoskus, hügieen, suhtlemine klientidega. Eraldi saadi punkte läbimüügi ja kasumi pealt.

Žürii ja MTÜ Liivimaa LihaveisE juhatuse liikme Airi Külveti sõnutsi oli esimene võistlus lõpuni tasavägine ja žürii liikmetele oli põnevus õhus viimaste punktide kokkuarvestamiseni.

“Pearoa, veiseliha valmistamise, serveerimisoskuse, hügieeni, kliendiga suhtlemise ja majandusliku arvestuse poolest oli punktiarvetuses ees Meat Market, kuid Strandile tõi võidu punktiarvestuses üllatuslikult eelroog, milleks oli võitjameeskonnal Pärnu kohalik värske koha,“ kommenteeris Külvet.

Eesti kulinaaria instituudi esindaja Dimitri Demjanov ütles, et Strandi meeskonna eelroog ja magustoit osutusid nii žürii kui ka tarbija arvates parimateks.

“Loodan väga, et lõppkokkuvõttes võitis nii tarbija kui ka Eesti köök. "Superchef" on suunatud tarbija võidule ja eriliseks teeb selle hindamispunkt, mis mõõdab hinna ja kvaliteedi suhet. See punkt puudub teistes kokandusvõistlustes. Parim kaup on müüdud kaup, just seda poolt soovime võistluse kaudu kokkadel arendada,“ ütles Demjanov.

Žürii liige Cardo Remmel märkis, et Strandi tugevus oli lihtsus. “Kokku olid pandud lihtsad maitsed ja see andis neile suure edu. Isiklikult meeldis mulle teisel päeval tartlaste romsteek,“ lausus ta.

Võistluse "Superchef" käigus tuli meeskondadel, mida juhtisid Pärnu restorani Strand peakokk Lauri Erm ja Tartu restoranide Meat Market ja Truffe peakokk Joel Ostrat, kahel päeval pakkuda kolmest roast koosnevat menüüd. Menüü sisaldas eelrooga, pearooga ja magustoitu. Kokad valmistasid rohumaa lihaveise eri tükkidest kaks pearooga, eelroog ja magustoit võisid olla samad.
 
Kokkade tööd hindasid Laulasmaa Spa restorani peakokk Angelica Udeküll, Soome saatkonna peakokk Ants Uustalu, Olde Hansa restorani peakokk Emmanuel Wille,  MTÜ Liivimaa Lihaveise juhatuse liige Airi Külvet, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja taastusravikeskuse Estonia juhataja Cardo Remmel.
 
Pearoogade valmistamisel said kokad kasutada kuubikuid veise sisetükist, chorizo vorsti (klassikaline Hispaaniast pärinev 100protsendiline veiseliha vürtsikas vorst), küljesteiki flank steak, romsteeki.

Pearoa põhitooraine pidid võistlejad valmistama kohapeal võistlustelgis. Lisandid ja kastmed võisid olla kaasa võetud ja varem ettevalmistatud. Ka eelroog ja dessert võisid olla varem ettevalmistatud.
 
"Superchef 2012" korraldasid MTÜ Liivimaa Lihaveis ja Eesti kulinaaria instituut Dimitri Demjanovi juhtimisel.




Restorani Strand retsept
Liivimaa Lihaveise kebab
 
Vaja läheb:
390 g Liivimaa Lihaveise kebabi
1 porgand
1 sibul
3 küüslauguküünt
1 sellerivars
250 ml veisepuljongit (varem valmis keedetud)
tomatipastat
kadakamarju
1 kiivi
oliiviõli

Valmistamine:
Valmista marinaad nii: koori ja tükelda porgand, sibul, küüslauk ja seller. Pruunista neid pannil mõni minut ja sega lihapuljongisse. Purusta kadakamarjad ja lisa samuti puljongile. Lisa 1 spl tomatipastat. Keeda puljongit madalal tulel 20-30 minutit. Eraldi kausis valmista kiivi-oliiviõli püree. Koori ja mikserda kiivi, kuni see muutub püreeks, ja sega kokku oliivõliga. Lisa püree puljongile ja lase puljongil täielikult maha jahtuda. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.

Võta veiseliha kebabi kuubikud ja jäta jahutatud marinaadi 1,5 h kuni ööpäevaks seisma. Kui kasutad puuvardaid, siis leota neid enne külmas vees vähemalt 20 minutit. Pane lihatükid vardasse (lihatükkide vahele võid soovi korral panna paprika ja sibula tükke) ja grilli igalt küljelt 2-3 minutit. Arvesta, et veiseliha peaks seest jääma roosa, seega lähtu grillimisel kuumusest ja ära liha üle küpseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles