Kaupo Meiel: Matkates läbi Eestimaa

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Pühapäeval avas riigimetsa majandamise keskus (RMK) kümme aastat väldanud töö järel matkaraja, mida selle 370 kilomeetrini ulatuva pikkuse poolest lihtsalt “rajaks” ei passigi nimetada.

Viitadega tähistatud matkatee läbib kuut Eesti maakonda, kaht rahvusparki ja üheksat kaitseala, selle üks ots asub Pärnumaal Iklas ja teine Lääne-Virumaal Oandus, Lahemaa rahvuspargis.

Eesti tundub väike ja ühesugune vaid võhikule. Kui vaadata ilmakaarti, on selge, et tegu on suure maaga, mille ühes servas võib valitseda troopiline kuumus ja teises lume-eelne külm. Ülevalt alla (Pärnumaa mõttes alt üles) kulgev matkarada peaks seetõttu pakkuma nii eri pinnavorme, soomaastikke kui paksu metsa.

“Tunne oma kodumaad” öeldi kunagi busside kohta, mis iga posti juures peatusid ja punktist A punkti B läbi C, D ja E sõitsid. Päralejõudmise eesmärgil on seesugune liikumine kahtlemata tülikas, kuid kui jätta kiirus ja kohalviibimine tagaplaanile ning keskenduda teele ja kulgemisele, on väljend “tunne oma kodumaad” tõesti kena sisuga.

Matkata võib nii auto kui mootorrattaga, kuid jala või jalgrattaga looduses liiklemisel on oma suur ja emotsionaalne väärtus. Kiirus on väiksem, süvenemist rohkem ja mulje vahetum. Eestimaad ei pea avastama ainult välisturistid, vaid samuti eestlased ise. Pealegi ei pea ju kõike 370 kilomeetrit ühe hooga läbima, paari päevaga võib väikse osa läbi jalutada, telgis ühe ööbimise teha ja jälle on veidi parem olla.

Neile, kes Eestimaal veidigi ringi rännanud ja püüdnud pisut kokkuhoidlikumalt puhata, on RMK puhkealad tuttavad. Neid leiab ohtralt Pärnumaaltki. Kenad paigad, tasuta saab telkida ja lõkkepuudki olemas.

Mõne arvates pakub RMK tasuta telkimisplatsiga turismitalunikele ebatervet konkurentsi ja suretab need suisa välja. Igal ettevõtmisel on oma pooldajad ja vastased, teha pole midagi. Riigimetsad ja mereääred võiks ju inimestele sulgeda, et kõikvõimas turumajandus õitseks, kuid kui leiad väsinud rattamatkajana sileda mereäärse metsaaluse, telkimiseks mõeldud ja korraliku lõkkekohaga, kus ööbimine säästab sulle 4-8 eurot, siis mõtled, et on ikka mõnus küll.

RMK vastvalminud matkarada on kindlasti vaatamist ja läbimist väärt. Seal saab matkata, natuke loodusharidust ja palju värsket õhku. Suvi pole veel kaugeltki läbi, nii et jõuab rajale küll. Ja kui ei jõua, siis sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles