Kurgja rajaja Jakobson jäänuks laureaatide valikuga rahule

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgjal 24. aastat toimunud Jakobsoni konkursi laureaatide austamisel jäid pildile (vasakult) Pärnumaa populaarseim põllumees Ene Vaakmann, haridus- ja kultuuritegelane Mare Mätas ning Pärnu Postimehe eripreemia pälvinud OÜ Ökomuld juhataja Veiko Alberg.
Kurgjal 24. aastat toimunud Jakobsoni konkursi laureaatide austamisel jäid pildile (vasakult) Pärnumaa populaarseim põllumees Ene Vaakmann, haridus- ja kultuuritegelane Mare Mätas ning Pärnu Postimehe eripreemia pälvinud OÜ Ökomuld juhataja Veiko Alberg. Foto: Ants Liigus

Põllumeeste kümne käsu koostaja, ärkamisajal eestlaste vaimsuse kujundaja Carl Robert Jakobson jäänuks rahule valikuga, mille žürii tegi tuliste vaidluste järel temanimelise konkursi kandidaatide hulgast laureaate selgitades.

Tunnustus- ja tänusõnad jõudsid Jakobsoni konkursi laureaatideni, Pärnumaa populaarsema põllumehe Ene Vaakmannini, haridus- ja kultuuritegelase Mare Mätaseni ja Pärnu Postimehe eripreemia pälvinud Veiko Albergini laupäeval Kurgja talumuuseumi veskis.

Tavakohaselt andis juba 24. aastat järjepidevalt toimunud maineka konkursi preemiate üleandmisele sära Vändra valla üks visiitkaarte, ansambel Linnutaja.

Konkursi korraldaja, Carl Robert Jakobsoni Sihtasutuse nõukogu ja Pärnumaa omavalitsuste liidu nimel kõnelnud Jaanus Männik tõdes, et 1989. aastal alanud ettevõtmisel on väärikust ja elujõudu.

Kurgja talumuuseumi direktor Monika Jõemaa ja Jaanus Männik andsid üle konkursi tänumedalid ja tunnustuskirjad. Esimesena hüüti rahva ette OÜ Vändra kauaaegne loomakasvatusjuht Ene Vaakmann, kes vastutab 1370 lüpsilehma ja peaaegu niisama suure noorkarja eest.

“Meie töös ei tee üksi midagi, kogu Vändra osaühing peaks seisma siin minu kõrval,” ütles Vaakmann, kes tähtsündmusele tuli loomakasvatajale katkematu tööpäeva ajast.

Jakobsoni konkursi populaarseima põllumehe nominent oli Are valla Uida talu tubli pererahvas, maakonnas esimesena talulauta robotlüpsi toonud Sirje ja Peeter Aassalu.

SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas selgitas preemiate üleandmise eel samas, Jakobsoni-aegses veskis konverentsil “Rahvarõivas kui identiteedi ja märkide kandja” Kihnu kördi ja troi kandmise tavasid.

“See tunnustus lisab tegutsemistahet, annab kindlust, et olen õigel teel,” rääkis Mätas, kes on pärimuskultuuri üks tugevamaid tugiõlgi kogukonnakesksel kodusaarel ja tahab jõuda selleni, et iga Kihnu kooli lõpetav tüdruk oskaks valmistada rahvarõivaid.

Pärnumaa populaarseima haridus- ja kultuuritegelase nominendid olid Vändra alevi ja valla ajalehe toimetaja ning kauaaegne kultuurielu hing Õie Kuusk ja Are põhikooli õpetaja, rahvatantsujuht ja valla laulu- ja tantsupeo korraldaja Anne Niibo.

Maaelu väärtustamise, piirkonna maine kujundamise ja loova lähenemise eest ettevõtlusele pälvis Pärnu Postimehe eripreemia OÜ Ökomuld juhataja, Varbla valla Hõbesalu külas vihmaussifarmi rajanud Veiko Alberg, kelle firmamärgi all jõudis kaubandusvõrku biohuumus.

Jakobsoni konkursiga väärtustatakse nende põllumeeste, haridus- ja kulturitegelaste tööd, kes on vähemalt viimased kümmekond aastat andnud suure panuse Pärnumaa elu edendamisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles