Juhtkiri: Kahe võimu vastuolud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Seadusandliku ja täitevvõimu vastuolud lähevad Eestis iga kuuga vähemalt kõrvalt vaadates järjest teravamaks. Märgilise tähendusega oli läinud nädalal vabariigi valitsuse pressikonverentsil kõlanud rahandusminister Jürgen Ligi mõte: “Ma ei ütle, et täiskogu ei peaks kindlasti seda arutama, aga mu soovitus on küll, et mitte liiga, kuidas öelda, edevaks minna, et seal on tegemist teemaga, kus riigikogus ka Eesti panganduse teemal ei saa olla ilmselt väga professionaalne arutelu, ja kui kaamerad peal on, siis pingutatakse rohkem, kui vaja on.”

Jutt käis Euroopa stabiilsusmehhanismist ehk ESMist ja Ligi ütles nagu alati välja selle, millest mõtles, ja maalis kõnekeelselt pildi riigikogust kui seltskonnast, kes kaameraid nähes püüab endast head ja tarka muljet jätta, kuid tegelikult teemast suuremat ei mõista. Riigikogu liikmete sõna peaks valitsuse liikmete omast üle käima, kuid tegelikkus läheb teooriast lahku ja paraku peitub Ligi sõnades suur annus tõtt.

Ega riigikogu liikmed saagi kõik in corpore igas teemas professionaalid olla, kuid keskmisest suuremat intelligentsi ja vähemalt mõne valdkonna läbi ja läbi tundmist tasub neilt oodata küll. Kõlama jääb paraku edevus, millele Ligi viitas, ja nii mõnigi kord, kui ühe või teise ala absoluutne autoriteet riigikogu liikmetele harivat kõnet peab, on saal pigem tühi ja vähesed kohalolijad süvenevad samal ajal arvutisse, raamatusse või unenägudesse. Hääletamise ajal nupu vajutamiseks pole intelligentsi vaja, piisab parteiliinist ja enam-vähem funktsioneerivatest lihastest.

Valitsuse ja riigikogu kõnealuse, kuid laiema tähendusega vastuolu tõi kaasa näiteks selle, et riigikogu sotsist liige ei hääletanud Hispaania abipaketi vastu mitte sellepärast, et ta neid toetada ei sooviks, vaid vastusena Ligi väljaöeldule. Lapsikult deklaratiivne reaktsioon, mis pigem tõestab, et rahandusministril oli õigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles