Dalai-laama nõudis Tiibetile autonoomiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tema Pühadus dalai-laama Tenzin Gjatso.
Tema Pühadus dalai-laama Tenzin Gjatso. Foto: Reuters / Scanpix

Tiibetlaste vaimne juht dalai-laama nõudis eile oma pagulaselu 50. aastapäeva tähistades sisulist autonoomiat Tiibetile, kus Hiina võimud on protestide kartuses karmistanud julgeolekumeetmeid.

Dalai-laama süüdistas oma aastapäevakõnes Hiinat Tiibetile "enneolematute kannatuste ja purustuste" tekitamises ja sealse elu kohatises muutmises "maapealseks põrguks".

India põhjaossa Dharmshalasse, kus tegutseb Tiibeti pagulasvalitsus, oli 73aastase usuliidri pöördumist kuulama sõitnud umbes 10 000 tiibetlast üle kogu maailma.

Tseremoonial kõlas Tiibeti hümn ja mälestati mullustes rahutustes hukkunuid leinaseisakuga. Pagulaste väitel sai möödunud aasta rahutustes surma 200 inimest. Hiina võimud eitavad seda, nende jutu järgi on hoopis "märatsejad" vastutavad 21 inimese surma eest.

Dalai-laama on kutsunud oma toetajaid vägivallatuse põhimõttest kinni pidama, kuid ta on ka hoiatanud, et Hiina repressioonide süvenemine võib tuua kaasa uue vastasseisu. (BNS)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles