Juhtkiri: Linnapea läbikukkumine

, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linnapea Mart Viisitamm üritab olla nutikam kui peaminister ja rahandusminister või isegi parteiisast Tallinna meer. Kas omast peast või PR-nõunike soovitusel on ta valinud taktika mitte anda linna eelarvekärbete kava teemal ühtegi kommentaari enne, kui eelnõu linnavalitsuses vastu võetud ning volikogusse saadetud. Riigi tasandile üle kantuna tähendaks see, et avalikkus saanuks riigieelarve kaheksa miljardi kroonisest kärpest teada alles siis, kui valitsus selle pärast tuliseid vaidlusi riigikogule esitas.

Soovitus, et kui halvas olukorras pole midagi head öelda, ole lihtsalt vait, võib küll läbi häda toimida eraettevõtluses, kuid ei ole kuidagi kohane avalikus teenistuses. Isegi mitte oma ametikoha päästmise nimel. Linnapeal lasub poliitiline vastutus ning see vastutus sisaldab otsustusprotsessi läbipaistvustki. See läbipaistvuse soov ei ole paanika tekitamine, sest segadust, et mitte öelda paanikat on Viisitamm linnaeelarvest elatuvates asutustes juba küllalt tekitanud.

Oma viimaste nädalate lapsikult jonnaka käitumisega näitab Mart Viisitamm, et ta on linnapea ja poliitikuna läbi kukkunud. Mees, kes peale linnavalitsuse üldjuhtimise on enda kätte võtnud rahandusala abilinnapea töövaldkonna, ei tule toime ühe ega teisega. Selle varjamiseks üritab aga Keskerakonna noorpoliitik "sügavmõttelist vaikivat ajastut" mängida.

Aga hoopis paremini kui ütlemata sõnad räägivad Viisitamme eest tema teod. Ajal, mil linnaeelarve kärpekava võib suure tõenäosusega vähendada paljude linnapalgaliste inimeste niigi nappi sissetulekut, võtab linnapea vähimagi südametunnistuse piinata juba aasta teisel kuul linnakassast välja puhkusetoetuse sildi all makstava 13. kuupalga. Kas tõesti usub ta, et linnapea on sedavõrd priviligeeritud amet, mida säästmise solidaarsus üldse puudutada ei tohi?!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles